Paradise Papers: Minden rendben van?

Bombaként robbant a hír világszerte a médiában, hogy a Panama-iratok után újabb nagyszabású adatbázis, a Pardise-iratok (Paradise Papers), szivárgott ki offshore cégekről a Süddeutsche Zeitung című német újsághoz. A lap az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt dolgozta fel az anyagot. Az ICIJ résztvett egyébként a Panama-iratok kezelésében is.

A 1,4 terrabyte-nyi anyaggal a Paradise ügy fel is került a kiszivárogtatott adatmennyiség képzeletbeli dobogójának második fokára, a Panama iratok után (2,6Tb). Ehhez képest a 2010-es WikiLeaks szinte eltörpül a maga 1,7 gigabájtjával.

Az ügy mögött egyre nagyobb botrány dagad, hiszen kiderült, hogy nem csak a nagyvállalatok (ez esetben Nike és az Apple), akikről amúgy is sejteni lehetett, hanem Lewis Hamilton Foma1-es pilóta, a U2 frontembere Bono, de még Erzsébet királynő is offshore számlán tartja a pénzét. Sőt nemrégiben Sharkiráról, az énekesnőről derült ki, hogy szintén érintett az ügyben.

A kiszivárgott akták a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi irodától és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaznak iratokat.

Az Appleby közleményt adott ki, melyben nem meglepő módon tagadta a vádakat. „Rendkívül komolyan veszünk minden a jogsértéssel vagy bűncselekménnyel kapcsolatos vádat. A vállaltunk szigorúan ellenőrzött és szabályozott kereteken belül működik, és mindent megteszünk azért, hogy a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfeleljünk a mindennapokban és az ellenőrzések során. Az ügyféladatokat minden esetben bizalmasan kezeljük, ez az egyik megrendíthetetlen alapelvünk. Mélyrehatóan megvizsgáltuk a vádakat és bizton állíthatjuk, hogy nem találtunk bűncselekményre vagy jogsértésre utaló jelet sem a saját, sem az ügyfeleink részéről” – áll a közleményben.

Az Appleby egyébként kizárta annak a lehetőségét, hogy egy belsős munkatárs volt a szivárogtató. Meggyőződésük, hogy profi hekkerek támadták meg a rendszerüket, ami súlyos bűncselekménynek minősül.

Facebooktwittergoogle_plusmail