Papírhalmokkal az adóelkerülés ellen?

Újra kéne gondolnia az Európai Bizottságnak az adóelkerülés visszaszorítására hozott intézkedéseit -javasolja Magyarország. Az előírások betartása ugyanis túl sok adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra.

Brüsszel elképzelései szerint az agresszív adótervezési megoldások kialakításában és marketingjében közreműködő bármilyen személynek és az ilyen megoldások felhasználóinak is kötelező jelentést kell készíteniük tevékenységükről. Az adatokat az adóhatósághoz kell eljuttatni. Minden olyan adótervezési ügyletről be kell számolni, amely határokon átnyúlik. Az információkat aztán a tagállamok adóhatóságai kicserélhetik egymás között.

Magyarország nem ért egyet ezzel az elképzeléssel, mert szerinte a jelentéstétellel járó költségek nem térülnének meg, ráadásul a túl tágan megfogalmazott adatkör komoly adminisztrációs terheket ró a vállalkozásokra, amely szükségtelenül és aránytalanul terhelné őket – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozta: a javaslat nem tekinthető véglegesnek, arról tovább kell egyeztetni. A miniszter szerint nincs arról szó, hogy Magyarország ne lenne elkötelezett az adóelkerülés elleni küzdelemben, hiszen az online pénztárgépek bevezetése vagy a közúti árufuvarozást ellenőrző ekáer rendszer modellként áll más európai országok előtt is. Varga Mihály szerint ezekkel a megoldásokkal két év alatt 420 milliárd forint többletbevételre tett szert a központi költségvetés.

Facebooktwittergoogle_plusmail