Panama akadályozza az offshore botrány feltárását?

Újabb meglepő fordulat színesíti a panamai offshore botrány amúgy sem unalmas krónikáját. A Mossack Fonseca papírok nyilvánosságra kerülése miatt kirobbant világra szóló botrány hatására Panama még 2016 áprilisában hét neves gazdasági szakértő bevonásával nemzetközi vizsgálóbizottságot állított fel, hogy feltárja az offshore cégeken keresztül folytatott adóelkerülés részleteit.

Ezen intézkedéssel kívánták átláthatóbbá tenni az ország pénzügyi rendszerét. Csakhogy e bizottság két tagja, Joseph Stiglitz Nobel díjas közgazdász és Mark Pieth a korrupció elleni nemzetközi küzdelem egyik szószólója máris lemondott a posztjáról. A két neves szakember távozását azzal indokolta, hogy Panama előzetes ígérete ellenére beleavatkozik a bizottság munkájába és nem hajlandó nyilvánosságra hozni az elvégzett vizsgálatok eredményét. Stiglitz a Reuters hírügynökségnek kifakadt: “Azt hittem, a panamai kormány valóban elkötelezett a vizsgálatok mellett. Elképesztő, hogy megpróbálták aláásni a munkánkat!” A közgazdász úgy sejti, a panama kormányra az átláthatatlan pénzügyi rendszerből busás hasznot húzó szolgáltatók gyakorolnak nyomást.

A korrupcióellenes küzdelem és a büntetőjog nemzetközi szakértője a svájci Mark Pieth hasonlóan fogalmazott az ugyancsak a Reutersnek adott interjújában. Szerinte Panama a bizottság tagjait felhasználva parádézott a világsajtó előtt, majd a botrány hullámainak elültével kerek perec közölte a szakértőkkel, hogy álljanak fel, ha nem teszik nekik Panama hozzáállása a vizsgálathoz. “Közelről tanulmányozhattam az offshore-botrány dokumentumait és be kell vallanom, hogy a gazdasági és a szervezett bűnözés szakértőjeként még engem is meglepett, hogy amiről korábban olyan sokat beszéltünk elméletben, az a papírokon visszaköszönt a gyakorlatban is”- közölte Pieth.

AZ AFP hírügynökség úgy tudja, hogy vizsgálóbizottság jelentésének idén szeptemberre kellett volna elkészülnie, ám nyilvánosságra csak a panamai kormány arról szóló értékelése került volna. Ezzel szemben Stiglitz ragaszkodott a teljes jelentés egyidejű közzétételéhez.

A panamai külügyminisztérium közleménye szerint a bizottságban tovább dolgozó panama és costa-ricai tagok számára a kormány engedélyezte a teljes jelentés nyilvánosságra hozatalát, amennyiben ők azt szükségesnek tartják. A közlemény szerint Panama sajnálja Stiglitz és Pieth távozását, melyre “belső nézeteltérések” miatt került sor. Panama ugyanakkor továbbra is elkötelezett a pénzügyi rendszer átláthatóságának megteremtése és az adóelkerülés elleni nemzetközi együttműködés mellett, amit alátámasztanak az ebben az irányban megtett és a nemzetközi közösség által is elismert egyértelmű lépések – hangsúlyozta az ország külügyminisztériumának közleménye.

Érdekes, de a vizsgálóbizottság egyik panama tagja, Alberto Aleman is bírálta Stiglitz és Pieth döntését, ami szerinte nemzetközi szinten kárt okozott Panamának és rontott az ország megítélésén. Aleman szerint egyébként a jelentést a panama elnöknek kell odaadni és ő majd eldönti mikor és mit kezd majd vele.

Facebooktwittergoogle_plusmail