Nőni fog az adóparadicsomokba fektetett vagyon

A BCG legfrissebb Global Wealth riportja szerint továbbra is Észak-Amerika a legvagyonosabb régió a világban és ott van a legmagasabb egy főre jutó vagyon is. Mindeközben az offshore országokban tartott vagyonok is egyre nőnek, tavaly ez nyolcezer milliárd dollárt tett ki, ebben a tanulmány szerint a szigorúbb adópolitikák ellenére is további bővülés várható.

A BCG legfrissebb tanulmánya mások mellett arra is rámutatott, hogy az egy főre jutó vagyont tekintve Észak-Amerika vezeti a mezőnyt 312 ezer dollárral, de az összvagyont tekintve is ez a leggazdagabb régió több mint 86 ezer milliárd dollárral. Észak-Amerika után Japán és Óceánia van a második helyen 179 ezer milliárd dollárral, Nyugat-Európa így csak a harmadik helyre fért fel 142 ezer milliárddal.

Az elemzés szerint tavaly 12 százalékkal, 202 ezer milliárd dollár közelébe nőtt a globális magánvagyon, ami 2,5-ször nagyobb, mint a világ GDP-je. A tavalyi vagyonnövekedés több mint duplája a 2016-ban látott 4 százalékos növekedésnek, amiben a tanulmány szerint egyértelműen szerepet játszott a tavalyi kedvező tőkepiaci környezet. Ezt bizonyítja, hogy a részvényekben és befektetési alapokban látott vagyonnövekedés az eddigi legnagyobb volt.

Az eszközosztályokat tekintve a globális vagyon mintegy 60 százaléka volt részvényekbe, befektetési alapokba, devizaügyletekbe, bankbetétbe és kötvényekbe fektetve, a fennmaradó 40 százalék pedig alacsony likviditású eszközökben, mint életbiztosítás, nyugdíjalap vagy nem tőzsdei cégekben volt.

A vizsgált vagyonszegmensek közül mindegyik nőni tudott dollárban mérve tavaly, de a legnagyobb vagyonkategóriák növekedési üteme volt a leglátványosabb. A milliomosok által birtokolt vagyon tavaly a globális vagyon közel felét adta, miközben 2012-ben ez az arány még 45 százalék alatt volt. Valamennyire minden vizsgált régióra igaz, hogy a nagyobb vagyonnal bírók körében jellemzőbbek a kockázatosabb befektetések, mint például a részvények.

A tanulmányból kiderül továbbá az is, hogy tavaly az offshore pénzek több mint 8 ezermilliárd dollárt tehettek ki világszinten, ami egy év alatt 6 százalékos növekedést jelent, tehát kisebb, mint amit az onshore vagyonnövekedésnél lehetett látni. A becslések szerint továbbra is Svájc a legnagyobb offshore paradicsom 2300 milliárd dollárnyi vagyonnal. Svájcot Hongkong, majd Szingapúr követi a sorban, előbbiben 1100, utóbbiban 900 milliárd dollárnyi offshore vagyont kezelhetnek. A világszinten látott szigorúbb adópolitikák ellenére is azt becslik az elemzők, hogy a következő öt évben tovább nő az adóparadicsomokba fektetett vagyon.

Facebooktwittergoogle_plusmail