Nagy-Britannia nem akar orosz pénzmosoda lenni

A brit parlament alsóházának külügyi bizottsága átfogó elemzést készített, mely szerint befolyásos orosz állampolgárok korrupciós ügyletekből származó pénzeket mosnak tisztára a londoni ingatlanpiacon. A Transparency International korábbi vizsgálata is alátámasztja a szakértői elemzést.

A bizottság szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az, hogy a kormány eltűri a hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos tisztára mosását a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül. A szakértők minimum egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsülték a havonta, nagyrészt Londonban tisztára mosott korrupciós pénzek értékét. Szerintük ennek közel a fele Oroszországból érkezik.

A Transparency International (TI) korábban 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított Nagy-Britanniában, amelyeket tulajdonosaik kétes eredetű pénzekből vásároltak. A becslések szerint az ingatlanok a piaci összértéke 4,4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint), és több mint a 20 százalékuk orosz személyekhez köthető. Az alsóházi bizottság szerint azonban valószínűleg ez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen a becslések csak a szabad hozzáférésű forrásokból beszerezhető adatokra épülnek. A jelentés szerint ez a vagyon bármikor a befolyásos oroszok rendelkezésre áll.

A külügyi bizottság szerint ez a gyakorlat árt Nagy-Britannia szövetségeseinek, de a brit külpolitika nemzetközi megítélésének sem tesz jót, sőt, aláaknázza az ország hatékony érdekérvényesítését. Az alsóházi testület emiatt felszólította a brit kormányt, hogy lépjen fel azok ellen akiknek a tevékenysége a Kremlhez köthető és szankcionálja a kétes ügyleteket. A brit kabinet egyébként már bejelentett terveket a pénzmosás elleni fellépés erősítésére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a jelentésről azt mondta, hogy ezután más külföldi befektetőknek is hasonló fenyegetéssel kell majd szembenézniük Nagy-Britanniában, mint az oroszoknak, vagyis szerinte bármely ország befektetői olyan helyzetben találhatják magukat, amelyben beruházásaikat „piszkos pénznek” minősítik. Szerinte a jelentés nem más a britek részéről, mint „oroszfóbia” megtestesülése.

Facebooktwittergoogle_plusmail