Miért Máltán történt a kriptovaluták kereskedési volumenének döntő része az egész világon?

Azóta, hogy Málta bejelentette a kriptoágazat szabályozására vonatkozó szándékát, mellyel azt kívánja elérni, hogy a legkézenfekvőbb választássá váljon a szektor vállalkozásainak szemében, az országot már csak a „Blockchain-sziget” néven emlegetik. A máltai parlament június 26-án egyhangúlag elfogadta azt a három, régóta várt törvénytervezetet, amely Máltát az első, a blockchain technológiai ágazatát szabályozó uniós országgá tette. De mit is jelentenek ezek a jogszabályok a kripto- és blockchaincégek számára a való életben?

A máltai innovatív technológiai megoldásokról és szolgáltatásokról szóló törvény (Innovative Technology Arrangements and Services Act, a TAS-törvény) a DLT-platformok és az intelligens szerződések elismerését és tanúsítását szabályozza, és annak értelmében az adott DLT-platformokat a „kiváló minőség és színvonal” jelzéssel látják el. Ez a jelzés megkülönbözteti a komoly, tanúsítvánnyal rendelkező szolgáltatókat a többi iparági szereplőtől, és segít kialakítani bizonyos előírásokat az iparágban. A befektetők szívesebben fektetnek be tanúsítvánnyal rendelkező DLT-platformokba, mivel tudják, hogy bizonyos óvintézkedések védik őket. A TAS-törvény az ezeket a technológiai megoldásokat gondozó szolgáltatókat, például az auditorokat és az adminisztrátorokat is szabályozza. Ezek a szolgáltatók kötelesek biztosítani, hogy a kérdéses technológiai megoldások betartsák a követelményeket és minőségi előírásokat.

A máltai parlament elfogadta a virtuális pénzügyi eszközökről szóló törvényt is (Virtual Financial Assets Act, a VFA-törvény), amely a virtuális pénzügyi eszközök (VFA-k) kategóriájába besorolt DLT-eszközökkel kapcsolatos ICO-kat és szolgáltatásokat szabályozza. A virtuális pénzügyi eszközök olyan DLT-eszközök, amelyek nem tartoznak bele a pénzügyi eszközök MiFID II szerinti meghatározásába vagy az ún. „utility token” kategóriába. A VFA-törvény fő célja a befektetők védelme és a visszaélés-ellenes óvintézkedések alkalmazása. Az engedéllyel rendelkező szolgáltatók sokkal inkább biztosítják a befektetők nyugalmát, és ennek megfelelően vonzóbbak lehetnek egy ilyen engedéllyel nem rendelkező cégnél.

A Máltai Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság (Malta Financial Services Authority, MFSA) szintén nemrég tett közzé egy javasolt szabályrendszert, amely konkrét követelményeket határoz meg a befektetők pénzét kezelő, a VFA-törvényben meghatározott engedéllyel rendelkező vállalkozások számára. Ezek biztosítják, hogy az ilyen engedéllyel rendelkező cégek hitelezői ne rendelkezhessenek semmilyen joggal vagy követeléssel e cégek ügyfeleinek eszközei felett.

Málta egyedülállóként fejlesztett ki egy, a MiFID engedélyezési előírásait tükröző, engedélyezésen alapuló szolgáltatási szabályozást a virtuális pénzügyi eszközök vonatkozásában. Így a cégek az alábbi négy engedélytípus egyikét kérvényezhetik:

1. osztály – engedélyezi a cég számára megbízások fogadását és továbbítását, virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetési tanácsadást és virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetések lebonyolítását;

2. osztály – engedélyezi a cég számára az ügyfelek pénzének kezelését és felügyeletét, de nem engedélyezi a VFA-tőzsde üzemeltetését, virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetési tanács nyújtását és virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetések lebonyolítását;

3. osztály – engedélyezi a cég számára a sajátszámlás kereskedést, valamint az ügyfelek pénzének kezelését és felügyeletét, de VFA-tőzsde üzemeltetését nem;

4. osztály – engedélyezi a cég számára VFA-tőzsde üzemeltetését, valamint az ügyfelek pénzének, virtuális pénzügyi eszközeinek és privát kulcsainak kezelését és felügyeletét, valamint letétkezelői vagy megbízotti szolgáltatások nyújtását az adott VFA-tőzsde üzemeltetésével és tevékenységeivel kapcsolatban.

E szabályozási változások következményei máris láthatóak a máltai kriptoágazatban. Egy friss, a Morgan Stanley Bank által, Sheena Shah vezetésével lefolytatott kutatás szerint Máltán jegyezték be a kriptovaluták kereskedési volumenének legnagyobb részét a világon. Shah szerint ha egy adott országot előnyben részesítenek a többivel szemben, annak a fő oka az, hogy az előbbiben pontosan meghatározott, vonzó és egyértelmű a szabályozás. A szabályozási biztonság nagymértékben befolyásolja egy ország cégekre gyakorolt vonzerejét, hiszen annak köszönhetően a vállalkozások nyugodtan tervezhetnek, és tudják, mire számítsanak. (Lásd http://www.businessinsider.com/cryptocurrency-exchanges-trading-locations-volumes-2018-4.)

Összességében elmondhatjuk, hogy ez az új keretrendszer segít kialakítani a biztonságot és az átláthatóságot. Az ügyfelek és a befektetők így tisztában vannak jogaikkal, valamint a projekttel kapcsolatos kockázatokkal, és tudják, hogy a projektben részt vevő személyek tényleges szakértők, akik átestek a megfelelő átvilágításon, és hogy a szolgáltató szabályozott környezetben működik. Az engedély birtokosának pedig világos szabályokat kell követnie, amelyek lehetővé tesznek bizonyos fokú rugalmasságot és innovációt, ugyanakkor minden esetben biztosítják a végső ügyfél védelmét.

 

Facebooktwittergoogle_plusmail