Mi lesz veled, Bitcoin?

Az elmúlt néhány hónapokban a mennyországot és a poklot is megjárták a bitcoinnal üzletelő befektetők. A kriptodeviza rekordméretű árfolyam emelkedést és árfolyamesést is produkált ebben az időszakban. A fő kérdés most az, megmarad-e a bitcoin vagy eltűnik a süllyesztőben?

Mi a bitcoin?

A bitcoin nem más, mint egy virtuális fizetőeszköz, amely a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Ezek az úgynevezett kriptovauták nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának a felügyelete alá sem, így nem vonatkozik rájuk se garanciális, se kárviselési szabály, amely visszaélés, lopás esetén védené a felhasználókat. A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását tehát központi szervezet nem irányítja és nem ellenőrzi. A bitcoin, és az összes többi kritprovaluta, rendkívül volatilis, vagyis árfolyamuk nagyon érzékeny a piaci és politikai körülményekre, így az változékony és kissé kiszámíthatatlan. Szakértők szerint a kriptovaluták használata éppen ezért igen kockázatos.

Fekete évkezdet

Az év első pár hónapja nem a bitcoin időszaka volt. Árfolyama óriásit esett, járt 9 ezer dollár közelében. Utoljára 2017 novemberében volt 10000 dollár alatt. Azóta kicsit magához tért és sikerült megkapaszkodnia 11 ezer dollár körüli szinten. A drasztikus mélyrepülés hátterében többek között az állhat, hogy a kínai és a dél-koreai hatóságok is a bitcoin kereskedelemre vonatkozó szabályozás szigorítására készülnek. Kínában tavaly óta már be vannak tiltva a kriptodeviza tőzsdék, és a bányákat is bezárták. Magánszemélyek azonban még szabadon kereskedhetnek vele, vagyis az alternatív kereskedési platformok igen aktívak az országban. A dél-koreai pénzügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy megvan az esély arra, hogy az országban betiltsák a kripto-tőzsdéket. A lépést az irracionális piaci spekulációval indokolta, hozzátéve, hogy komoly egyeztetések folynak a minisztériumok között az ügyben. Mivel Dél-Korea a harmadik legnagyobb kriptovaluta piac, ezért a nem csoda, hogy a miniszteri nyilatkozat hatására zuhanásba kezdett a bitcoin. Ázsiában egyébként már beindult a kripto-bűnözés, 2017 júliusában például több mint 30 ezer Bitthumb fiókot törtek fel, hogy bitcoint lophassanak. Hogy pontosan mennyit tulajdonítottak el, azt nem hozták nyilvánosságra. Érthető tehát, hogy az országok szigorítanák a szabályozást.

Mit hoz a jövő?

A korábban említett volatilitás miatt nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő. A Fundstrat Advisor egyik szakértője szerint a bitcoin árfolyama idén még duplázhat, s elérheti a 25 ezer dolláros szintet is; szerinte 2020-ra 125 ezer dollár is látótávolságba kerülhet. A kevésbé optimista hangok szerint az elmúlt hónapok eseményei azt igazolják, hogy a kriptodevizák átmeneti szárnyalása nem más, mint egy lufi, hiszen ezeknek a valutáknak szerintük nincs valós értékük.

Facebooktwittergoogle_plusmail