Mi lesz az agresszív adótervezéssel?

Rövidesen életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amellyel korlátozhatóak a nemzetközio adótervezést lehetővé tévő kiskapuk (persze csak, ha be akarják zárni). Az egyezményt Magyarország is aláírta.

Belátható időn belül életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amely az eddigieknél is nehezebbé teszi az agresszív adótervezést. Ez az adóalap-erózió és nyereségáthelyezés elleni nemzetközi küzdelem (úgynevezett „BEPS” projekt) globális szinten bezárhatja, vagy legalábbis csökkentheti, azokat a kiskapukat, amelyek kihasználásával erre jelenleg lehetőség van.

Ezzel a megoldással több ezer kettős adóztatás elkerüléséről szóló kétoldalú megállapodás módosulhat világszerte. A kezdeményezés célja, hogy – hosszas kétoldalú tárgyalások helyett – egyetlen jogi aktus keretein belül módosítja a csatlakozó országok kettős adózást elkerülő egyezményeit. Így az érintett szerződéseket nem szükséges egyesével újratárgyalni és elfogadtatni. A módszer egyszerűsége nagyban hozzájárul a BEPS alapelveinek hatékony implementációjához.

Hazánk várhatóan ősszel ratifikálja a dokumentumot, amit tavaly Párizsban 68 országgal egyetemben írt alá. Szlovénia március 22-én, Ausztria, Jersey, a Man-szigetek és Lengyelország után az ötödikként ratifikálta is az egyezményt.

A multilaterális egyezmény tartalmaz néhány úgynevezett minimum standardot, ezek a csatlakozó országokra nézve kötelező érvényű rendelkezések. Ennek keretein belül a kettős adóztatás elkerülése mellett megjelenik a kettős nem adóztatás elkerülése is a célok között. Emellett a kölcsönös egyeztetési eljárás alkalmazása és az adóegyezmények kedvezményeivel történő visszaélések megakadályozása érdekében is számos intézkedés született.

Az új egyezmény azokat a vállalatokat érintheti leginkább, akik eddig tudatosan kihasználták az adóegyezmények gyenge pontjait, így pl. a telephelyekre vonatkozó szabályozást, és ezáltal elkerülték az adózást azokban az államokban, ahol jövedelmük eredetileg keletkezett. Úgy tűnik tehát, hogy az Apple, a Google, az Amazon és számos más tech multi kénytelen lesz szakítani a megkérdőjelezhető adógyakorlatával.

Facebooktwittergoogle_plusmail