Mi lesz a magyar cégekkel a Brexit után?

Bár az Egyesült Királyság és 2019. március 29-én így vagy úgy, de kilép az EU-ból (vagy mégsem…), az unió és a szigetország megállapodott egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban. Ezalatt még az uniós szabályok lesznek érvényben a vámok, az ÁFA és a jövedéki adó kérdésében.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében a szakemberek szerint ebben az átmeneti időszakban is érdemes figyelemmel kísérni a jogalkalmazási és hatósági gyakorlatokat. Új fejlemény, hogy az átmeneti időszak egy alkalommal meghosszabbítható, de erről 2020. július 1-ig dönteni kell. Az átmeneti időszak során a vámok, az ÁFA és a jövedéki adó kezelése lényegében ugyanaz marad, mint most; az Egyesült Királyság továbbra is a Vámunió és a Közös Piac része marad és hozzáfér a szükséges hálózatokhoz, informatikai rendszerekhez és adatbázisokhoz.

Az átmeneti időszak után, amennyiben azt nem hosszabbítják meg, a korábbi megegyezés értelmében egy ún. készenléti megoldást alkalmaznak majd, amíg egy újabb megállapodás hatályba nem lép. A készenléti terv lehetővé tenné az Egyesült Királyság-Európai Unió közötti vámterület létrehozását, ami azt jelentené, hogy nem lenne szükség vámilletékekre, kvótákra vagy az eredet ellenőrzésére az EU és a szigetország között. Az is sejthető, hogy az Egyesült Királyság és az EU között szükségesek lesznek behozatali és kiviteli nyilatkozatok, de Észak-Írország és Írország felé nem.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiek akkor lépnek érvénybe, ha az Európai Parlament jóváhagyását követően a megállapodást jóváhagyja az Egyesült Királyság is. Amennyiben ez nem történik meg, az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint 2019. március 29-én akkor is kilép az EU-ból , ám megállapodás híján ugyanúgy kell kezelni, mint bármely más nem uniós országot.

Facebooktwittergoogle_plusmail