Még mindig tuti megoldás egy adóparadicsomban bejegyzett offshore cég?

Az elmúlt évben alaposan megváltozott a világ. Kirobbant a panamai offshore botrány, feketelista készül az adóparadicsomnak tartott országokról, nemzetközi összefogás kovácsolódott az adóelkerülés visszaszorítására. Ilyen körülmények között már nem biztos, hogy adóterheink csökkentésére egy tipikus adóparadicsomban bejegyzett offshore cég a legjobb megoldás. Vegyük sorra, miért!

Minden vállalkozás számára, tevékenykedjék az bárhol a világon, alapvető fontosságú, hogy rendben tudja intézni a pénzügyeit. A régivágású, valamelyik egzotikus adóparadicsomban bejegyzett offshore cégek számára ez mostanság cseppet sem egyszerű feladat. Például a számlanyitás sokkal, sokkal nehezebb lett. Rengeteg ostoba szabályt kell betartani, sok a papírmunka, megnőttek a kezdeti költségek és drágább lett a fenntartás és ami a fő: nagyobb lett a kockázat.

A tranzakciókban részt vevő bankok mostanság gyanakodva kezelik az offshore paradicsomokból érkező megbízásokat. Előfordul, hogy nem is hajtják végre azokat. Mióta ugyanis az Egyesült Államok és az OECD kemény kézzel sújt le a pénzmosásgyanús vagy adóelkerülési célú pénzmozgásokra, a bankoknak egyszerűen nem éri meg kockáztatni. Egyszerűbb és biztonságosabb üzletpolitika, ha szóba sem állnak az egzotikus adóparadicsomokból érkező cégekkel.

Sokan gondolják, hogy ha nem megy a megszokott módon, akkor majd működik valamilyen új módszerrel. Intézzük pénzügyeinket mondjuk PayPal-lal. Ez a megoldás mindenhol működik, a számlanyitás, az utalás egyszerű, gyors és olcsó. Csakhogy már ez sem úgy működik, mint régen. Mostanság a korlátozások miatt már nehezebb PayPal segítségével pénzt felvenni vagy átutalni mondjuk Panamában, mint az Egyesült Államokban.

Mindezek tetejében vannak olyan országok, amelyeknek saját feketelistájuk van az adóparadicsomokról és a listán szereplő államokból származó cégeket biztos, ami biztos alapon mindkét helyen megadóztatják. Könnyen előfordulhat az is, hogy az adóparadicsomban bejegyzett offshore cégektől egyszerűen megvonják az egyébként minden külföldi cégnek járó adókedvezményeket is.

A fenti néhány példa alapján világos, hogy nem minden esetben a klasszikus adóparadicsom a legjobb megoldás az adóoptimalizációra. Alkalmazkodni kell a változó világhoz! Sokkal célszerűbb egy nem közismert offshore helyszínen befektetni és ott egy kevéske adót fizetni és igénybe venni az adókedvezményeket. Nincs mese, az adóparadicsomokkal járó rizikót ma már csak képzett szakemberek segítségével éri meg bevállalni.

Facebooktwittergoogle_plusmail