Málta támogatja és szabályozza a blockchain technológiát, akárcsak a kriptovalutákkal kapcsolatos innovációt

A pénzügyi szolgáltatásokért, digitális gazdaságért és innovációért felelős máltai államtitkár közzétett egy konzultációs dokumentumot egy központi máltai digitális innovációért felelős hatóság létrehozásáról, kiadott továbbá egy ajánlást a megosztott könyvelési technológiát (DLT, Distributed Ledger Technology) használó platformok és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatók minősítéséről. A dokumentum magában foglalja a máltai kormány válaszait a javasolt virtuális pénznemekről szóló jogszabály (Virtual Currencies Act) módosításaival kapcsolatban, valamint az erre vonatkozó további információkat. A módosítást az ICO-ról, a virtuális fizetőeszközökről és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokról szóló vitadokumentumra (a „Vitadokumentum”) érkezett visszajelzések alapján eszközölték.

Ez a vitadokumentum a következő három törvénytervezet tárgyalja:

  1. A máltai digitális innovációról szóló kormányzati törvénytervezetet (Malta Digital Innovation Authority Bill, „MDIA” Bill), amely megalapozza a központi illetékes hatóság létrehozását;
  2. a virtuális fizetőeszközökről szóló törvénytervezetet (Virtual Currencies Bill, „VC” Bill), amely tartalmazza a javasolt virtuális pénznemekről szóló jogszabály változásait, és jogi keretet biztosít az ICO-k és a virtuális fizetőeszközök közvetítésének szabályozásához, valamint
  3. a technológiai megegyezésekről szóló törvénytervezetet (Technology Arrangements Bill, „TAS Bill”), amely keretet biztosít a DLT-platformok auditorainak és rendszergazdáinak regisztrációjához, illetve azok minősítéséhez.

Örömmel látjuk, hogy a máltai kormány napirendjén a blokklánc technológia és innováció előkelő helyet foglal el. Továbbá örömmel fogadjuk a kormány nyitott megközelítését, amely szerint ugyan nem kötelezi el magát az ilyen gyakorlati alkalmazások bevezetése mellett, de elismeri a megosztott könyvelési technológia virtuális fizetőeszközök átutalásán kívüli számos alternatív alkalmazási területét, mint például a szavazási folyamatok, amelyeknél lehetővé teszi a szavazók számára, hogy okostelefonjuk segítségével szavazzanak, és az ellenőrizhető eredmények majdnem azonnal elérhetővé váljanak, vagy a betegek bizalmas egészségügyi információinak megosztása két kórház között, anélkül, hogy az a magánéletet bármely módon megsértené. A vitadokumentum helytállóan rámutat a DLT alappilléreire:

  1. Információk megosztása – Egy megosztott digitális főkönyv az összes egyenrangú (P2P) hálózaton történt tranzakciót feljegyzi.
  2. Decentralizáció – A digitális főkönyv decentralizált, amely kiküszöböli a központi igazoló hatóság szükségességét.
  3. Titkosítás – Az összes elküldött információ titkosított, és minden előfordulás feljegyzésre kerül, ezzel biztosítva, hogy nem történnek illetéktelen módosítások.
  4. Biztonság – Titkos kulcsok biztosítják, hogy a titkosított információkat a magánélet megsértése nélkül lehet megosztani.

Az elkövetkező napokban további részletes és friss információkat fogunk biztosítani a vitadokumentumról, valamint a három javasolt törvénytervezetről.

Facebooktwittergoogle_plusmail