Málta ringbe száll

A világban több állam – köztük Magyarország is – kínál befektetésért cserébe letelepedést. A verseny ebben a szolgáltatásban is élénkülni látszik.

Új programmal szeretné magához édesgetni a tehetős külföldieket Málta. A szigetország törvényhozó testülete tavaly nyáron új letelepedési program elindításáról határozott. Az a külföldi, aki 250 ezer euróért bármilyen 5 éves futamdejű államkötvényt vásárol, majd kifizet további 30 ezer eurót a máltai államnak és évente 10 ezer euróért hajlandó lakást bérelni Máltán, minden további feltétel nélkül letelepedési engedélyhez vagyis schengeni vízumhoz juthat.

A program csak nemrégiben élesedett, így eredményességéről nem lehet tudni. Egy azonban biztos, hogy a hasonló megoldásoknak elég komoly konkurenciát jelenthet. Vegyük például a Magyarország által működtetett hasonló programot. Első ránézésre a máltai ajánlat máris jobb, hiszen nálunk 300 ezer euróért lehet letelepedési kötvényt vásárolni. Ezen felül csaknem kétszer annyit, alsó hangon kétszer annyit, 50-60 ezer eurót kell fizetni a kötvények forgalmazásáért felelős vállalkozásoknak, mint amennyit a máltai állam kér. A két ajánlatban nincs különbség atekintetben sem, hogy mindkét állam bjelentett lakcímet vár el a kötvények vásárlóitól.

A fentieket alapul véve látható, hogy a lakhatással kapcsolatos kiadásokkal nem számolva a máltai letelepedési kötvény 70-80 ezer euróval olcsóbb, mint a magyar. Ráadásul Málta további előnye az, hogy az ország az euróövezet tagja, míg Magyarország nem az.

A máltai kötvények előnye az is, hogy piaci áron kerülnek forgalomba és kamatait a tulajdonos kapja. A magyar letelepedési kötvények kamatozása a máltainál jóval kedvezőbb, a piaci átlag két és félszerese, csakhogy ez a bevétel a kötvényeket forgalmazó vállalkozásokat illeti és nem a kötvények gazdáját. Azért a máltai programnak is vannak hátulütői. A letelepedési kötvényt megvásárlónak meg kell jelenni a máltai hatóságok előtt és legalább 100 ezer eurós éves jövedelmet kell igazolnia.

Nagy kérdés, vajon Málta lépése mennyire lesz sikeres és ha beválik az ötlet, akkor arra hogya reagál majd a többi letelepedési kötvényt forgalmaz ország?

Facebooktwittergoogle_plusmail