Magyarország nem harmonizálná az EU adórendszerét

Komoly vita folyik arról, vajon egységesíteni kell-e az EU-ban alkalmazott adókulcsokat? A kérdésben nem lesz egyszerű dűlőre jutni, hiszen a tervet sok tagállam hangosan ellenzi. Legutóbb Írország és Magyarország kormányfője kötelezte el magát a jelenlegi, a két ország számára egyértelműen kedvező állapot mellett.

Orbán Viktor a közelmúltban hivatalos találkozó keretében fogadta Leo Varadkar ír kormányfőt. A két politikus több fontos kérdéseben egyetértett, de volt azért olyan terület, ahol Varadkar bírálta Orbán politikáját. A találkozó során kiderült, hogy Magyarország és Írország azonos álláspontot képvisel több fontos kérdésben. Az európai adóharmonizáció tekintetében például közös nevezőn volt a két kormányfő, ami azért nem nagy meglepetés. A tervezett új EU adópolitika célja az adókulcsok egységesítése, amivel mindkét ország nagyot vesztene.

Az adóverseny szempontjából a társasági adó az egyik legfontosabb, és a 9 százalékos mértékkel jelenleg Magyarország szedi az unióban a legkisebb adót a vállalkozásoktól, ráadásul a személyi jövedelemadó dolgában sem állunk rosszul, hiszen a 15 százalékos mérték szintén kedvező a többi EU országhoz képest.

Mivel Írország is igen kedvező adókörnyezetet kínál, így érthető, hogy egyik ország sem lelkesedik a harmonizációs törekvések iránt. Orbán Viktor ismét megerősítette, hogy Magyarország nem tartja kívánatos iránynak az adóharmonizációt, mert szerinte a versenynek fontos része az adózás. „Nem szeretnénk semmilyen olyan szabályozást látni az unióban, amely az adópolitika ügyében megkötné Magyarország kezét” – tette hozzá.

Facebooktwittergoogle_plusmail