Luxemburgi jogdíjak és szellemi tulajdon kedvezményes adózása

Luxemburg Málta mellett a szellemi jogokhoz kapcsolódó adózási kedvezmények miatt is az egyik legfontosabb helyszín adótervezésre, ráadásul EU tagállam.

A szellemi tulajdonhoz kapcsolódó cikksorozatunk korábbi részei:
Offshore szerzői jogok, szabadalmak és szellemi tulajdon
Szellemi tulajdon adózása Máltán
Szellemi tulajdon adózása Cipruson

A luxemburgi IP (Intellectual Propety-Szellemi tulajdon) rendszer lényegege, hogy az ezekből szerzett jövedelem 80 százaléka adómentes.Ez a lehetőség olyan luxemburgi cégekre érvényes, amelyeket 2007. december elseje után után alapítottak. A szellemi tulajdon máshoz kerüléséhez kapcsolódó jövedelem teljesen jövedelemadó mentes. Ez azonban nem vonatkozik olyan esetekre, ha az érdekelt felektől közvetlenül szerzik meg a szellemi jogokat (jogdíjakat, franchise jogokat, stb). Ha a szellemi tulajdon saját fejlesztésű és saját cégen keresztül használják, akkor 80% levonást élveznek a nettó bevételből, amely akkor keletkezett volna, ha harmadik fél használta volna a jogokat. Ez vonatkozik minden olyan jövedelemre, amely IP felhasználáshoz kapcsolódik közvetve vagy közvetlenül, például szoftver jogok, domain nevek, szabadalmak, márkanevek, design és különféle modellek is. Ezek egyben teljes vagyonadó mentességet is kaptak.

A fentebb említett rendelkezések miatt a Luxemburgban kezelt szellemi tulajdonhoz kapcsolódó tevékenységek eredményét csak 5,84% százalék adó terheli.

A luxemburgi adólevonási lehetőségek is figyelemreméltóak a szellemi tulajdonnal végzett üzleti tevékenység során. Le lehet írni az értékcsökkenést, veszteségeket, kamatokat, jogdíjakat, ingatlanadót, regisztrációs adót, bizonyos ajándékokat, adózási költségeket és a nyugdíjalap-hozzájárulásokat is. Nem leírhatók a nyereség elosztásához kapcsolódó kiadások, a helyi adók, a vagyonadó és az igazgatók díjazása.

A luxemburgi adókedvezmények annyira népszerűvé tették az országot, mint a szellemi tulajdon kezelésének egyik központját, hogy egyre több külföldi cég költözik oda vagy kezelteti ott szellemi tulajdonjogát. Ha a cég költözik Luxemburgba, akkor szükség lesz egy üzleti címre és nem szabad elfeledkezni arról, hogy a helyben alapított cég egyik igazgatójának Luxemburgban kell laknia.

További fontos adózási előnyök Luxemburgban, hogy szellemi tulajdonra nem vethető ki vagyonadó és a jogdíjak valamint a kamatok is adómentesek. Az ország az EU tagjaként nagyon sok kettős adózást elkerülő egyezményt kötött, így a kedvezményes adózás nemzetközi szinten is minden törvényt betartva működhet eredményesen.

Facebooktwittergoogle_plusmail