Leeshet Svájc "kripto-koronája"

Két, a svájci „kripto-völgyben” működő bank is beszüntette a digitális fizetőeszközzel kapcsolatos projektjeit a közelmúltban az országban. A lépés megkongatta a vészharangokat és a döntéshozók most elkezdhetik törni a fejüket, hogy hogyan akadályozzák meg a pici, de eddig virágzó virtuális pénzpiac további hanyatlását.

A svájci Zugban található a híres „kripto-völgy”, mely az amerikai Szilícium-völgyhöz hasonló terület, csak ez ez kriptopénz és blokklánc startupok gyűjtőhelye. A völgy több mint 200 digitalizált pénzügyi szolgáltatónak ad otthont, és az iparág fejlődését az alacsony adók és a megengedő a szabályozói környezet is támogatja.

Ez utóbbinak köszönhető, hogy svájc az ICO (Initial Coin Offering) tranzakciók egyik fellegvára lett, de most feltűntek az offshore riválisok. Úgy tűnik, hogy Liechtenstein, Gibraltár és a Kajmán-szigetek vonzóbb célponttá válhat. Az ICO egyébként a közösségi finanszírozás egy szabályozatlan, alternatív formája, amely olyan új, digitális kriptovalutákon alapul, amelyek a hagyományos fizetőrendszeren kívül működhetnek. Nemrégen robbant be a köztudatba, hogy a start-upok fő tőkeforrása lehessen.

A svájci központi bank (SNB) rugalmatlan hozzáállása azonban keresztül húzhatja a számításokat, ugyanis a svájci bankrendszerhez hozzáférni továbbra sem egyszerű. Az SNB aggódik, hogy az ICO-val rendelkező cégek megsérthetik a pénzmosás elleni törvényeket, mert sokan nem ellenőrzik megfelelően a befektetőiket. A legnagyobb nemzetközi befektetési bankok is osztják ezt az aggodalmat. Eleve csak néhány a svájci bank ment bele abba, hogy velük kriptopénzzel operáló vállalkozások üzletelhessenek, ez pedig megnehezíti az ilyen projektek meghonosítását, ráadásul az egykori támogatók is kihátrálnak ki a kriptó-vállalkozások mögül.

A friss hírek szerint két bank is úgy döntött, hogy a jövőben nem folytatnak kriptovaluta ügyleteket és az összes ilyen projektet megszüntetik. Ez indította be a „kripto-exodust”, amivel az országnak most szembe kell néznie. Az ok az, hogy más országokban, például Gibraltárban vagy Leichteinstenben sokkal könnyebb a tradicionális banki szolgáltatásokhoz hozzáférni, vagyis egyszerűbben jutnak hozzá a pénzükhöz.

Már csak az kérdés, hogy Svájc hajlandó lesz-e engedni a szigorból annak érdekében, hogy megőrizhesse kripto-paradicsom státuszát.

Facebooktwittergoogle_plusmail