Komoly adócsökkentés jöhet a briteknél!

Theresa May az Egyesült Királyság miniszterelnöke nemrégiben bejelentette: országa csökkenteni szeretné a társasági adókulcsot. Így kívánják felvenni a versenyt a hasonló lépéseket fontolgató Egyesült Államokkal. A feltámadó versengésnek azonban nem mindenki örül.

Az amerikai elnökválasztási kampányban Donald Trump azt ígérte, hogy az USA jelentős mértékben 15 százalékra csökkenti a társasági adókulcsát annak érdekében, hogy hazacsábítsa a jelenleg még külföldön adózó amerikai multinacionális vállalkozásokat. Mivel Donald Trumpot azóta megválasztották az USA elnökének, egy ilyen lépésnek a valószínűsége jelentős mértékben megnőtt. Ami azt illeti, az USA-nak lenne mit tennie ezen a téren, hiszen a 38,9 százalékos társasági adókulcs a harmadik legmagasabb a világon. Ha Trump úgy dönt, hogy az új társasági adókulcs 15 százalék lesz, az Egyesült Királyságnak ez alá kéne „belőnie” a saját adókulcsát ahhoz, hogy az ország megőrizze vonzerejét a multinacionális vállalkozások körében.

Bár a 20 legfejlettebb gazdaságú ország közül már most is a britek adókulcsa a legalacsonyabb, a további csökkentésnek nem mindenki örül. A PwC adótanácsadó cég felmérése szerint a brit vállalkozások háromnegyede nem örülne egy ilyen lépésnek, mert az rombolná az üzleti bizalmat, miközben nem ösztönözné a külföldi tőkebefektetéseket sem. A vállalkozások szerint sokkal hasznosabb lenne, ha a brit kormány az innovációt ösztönző új adórendszerrel állna elő adócsökkentés helyett.

Sokan úgy látják az adócsökkentés ígérete pusztán figyelemelterelés Nagy Britannia uniós kilépéséről. A brit cégeket ugyanis jelen pillanatban jobban aggasztja gyenge termelékenységük, a náluk dolgozó külföldi vendégmunkások további sorsa, vagy az EU piacok elvesztése, mint az adóterhelésük. Vannak azonban más vélemények is. Egyes szakértők például a társasági adó teljes megszüntetése mellett kardoskodnak. A legfőbb érvük szerint társasági adókból nem sok bevétele van az országok költségvetésének, ám mivel a cégek szeretnék a közteher egy részét megspórolni, temérdek pénzből, könyvelők és jogászok hadának munkát adva átláthatatlan és drágán működő vállalati struktúrákat hoznak létre. Az OECD adatai szerint a társasági adó mindössze 2,8 százalékkal járul hozzá egy-egy ország GDP-jéhez, ám az USA-ban és Nagy Britanniában ez még alacsonyabb: mindössze 2,6 illetve 2,45 százalék.

A társasági adócsökkentés területén feltámadó versengésnek Észak-Írország sem örül. Ott nemrégiben döntöttek úgy, hogy a befektetések ösztönzése érdekében 2018-tól 12,5 százalékra mérséklik a társasági adókulcsot. Felmerül a kérdés: ha az Egyesült Királyságban ez 15 százalék lesz, ugyan ki fog befektetni Észak-Írországban? Az írek ezért most azon gondolkoznak, hogyha a britek meglépik az adócsökkentést, ők három évig mentesítik majd a náluk befektető cégeket a társasági adó megfizetése alól.

Facebooktwittergoogle_plusmail