Kik a legnagyobb adóelkerülők az Egyesült Államokban?

A howmuch.net internetes oldal összeszedte, melyek a legnagyobb adóelkerülő cégek az Egyesült Államokban. A rangsort azok alapján állították össze, hogy melyik vállalkozás mekkora vagyont tart offshore paradicsomokban.

Az USA-ban közel 40 százalékos társasági adót vetnek ki a vállalkozásokra. Csakhogy az amerikai gazdaság gerincét jelentő multinacionális vállalkozások adózáskor teljesen más szabályok szerint játszanak, mint a mezei adófizetők. Ők adózás tekintetében is globálisan gondolkodnak és high tech számviteli és adótervezési eszközöket bevetve, offshore paradicsomok közbeiktatásával csökkentik adóalapjukat.

A howmuch.net számításai szerint a Fortune 500-as listáján szereplő legnagyobb amerikai cégek 2100 milliárd dollárt tartanak offshore paradicsomokban csak azért, hogy ne kelljen adót fizetniük. Ez a magatartás évente 90 milliárd dollárral rövidíti meg az Egyesült Államok központi költségvetését. A legnépszerűbb adóelkerülési célpontoknak Bermuda és a Kajmán-szigetek számítanak, ahol az amerikai világcégek 60 százalékának van legalább egy anya- vagy leányvállalata.

Az adóelkerülők listáját az Apple vezeti. A cégnek 181 milliárd dollárja parkol adóparadicsomokban, ami után 60 milliárd dollárt kéne befizetniük a szövetségi költségvetésbe. Ez akkora összeg, hogy fedezni lehetne belőle az USA oktatási, képzési és foglakoztatási célokra fordított éves kiadásainak durván kétharmadát. A második helyezett a General Electric 119 milliárd dolláros offshore vagyonnal, amivel 34,5 milliárd dollár adótartozást úszott meg. A dobogó harmadik fokán a Microsoft áll 108 milliárd dolláros “kintlévőséggel” és 34,5 milliárd dolláros “tartozással”. A listán rajtuk kívül olyan világszerte ismert cégek is szerepelnek, mint a Coca-Cola, az IBM, a Google, az ExxonMobil vagy a Citibank.

Az adóelkerülés azért okoz komoly fejtörést az USA-nak, mert az ország költségvetése komoly hiánnyal küzd, nagyjából évente 500 milliárd dollárral többet költenek, mint amennyi bevételük van. Ezt a hiányt pedig valamiből fedezni kell. Vagy hitelt kell felvenniük, vagy csökkentik kiadásaikat, esetleg tovább növelik az adókat. Mindhárom lépés az otthon adózó cégeken és magánszemélyek terheit növeli.

Csakhogy ezek a terhek már ma is rendkívül komolyak. A szövetségi költségvetés bevételeinek 47 százaléka a belföldi magánszemélyek és vállalkozások által fizetett jövedelemadóból, 33 százaléka az ugyancsak “onshore” forrásokból érkező különféle járulékokból származik, miközben a jól menő világcégek által is fizetett társasági adóból mindössze 11 százalék származik. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok kormánya az elmúlt években egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a jelenség visszaszorítására.

Facebooktwittergoogle_plusmail