Kiderült, hova hozhatják haza pénzüket a magyarok

A magyar adóhatóság nyilvánosságra hozta, melyik az az öt bank, ahol 2017. június 30-ig legálissá tehető a külföldről hazahozott jövedelem.

Az OTP Bank, az MKB Bank, az Erste Bank, a Raiffeisen Bank és az FHB Bank. Ezen öt magyar pénzintézet közül kell választania annak a magyar adózónak, aki úgy dönt, hogy ezév június 30-ig hazahozza külföldről eddig eltitkolt jövedelmét. Aki ezt megteszi, 10 százalékos személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetését követően mentesülhet az adóeltitkolás miatt fenyegető jogkövetkezmények alól. A kedvezmény a kamatból, értékpapír-kölcsönzésből, csereügyletből, osztalékból, árfolyamnyereségből, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem, illetve vállalkozásból kivont és egyéb jövedelem esetében vehető igénybe.

Ez az elmúlt 3 évben már a második kísérlet a külföldre menekített magyar vagyonok hazacsábítására. Korábban a Stabilitási Megtakarítási Számla szolgált hasonló célokat. Ennek a lényege az volt, hogy az oda befektetett, 5 millió forintnál nagyobb összeget viszonylag hamar, már egy év után is, 20 százalék adó megfizetése után fel lehetett venni. Aki tovább fialtatta ott a pénzét, az még nagyobb kedvezményt kapott, hiszen csak 10 százalékos adót kellett lerónia. Sajtóhírek szerint ezzel a módszerrel nagyjából 155 milliárd forint érkezhetett Magyarországra, ám a konstrukció mégsem volt sikeres. Legnagyobb hibája az volt, hogy nem volt teljesen anonim, a magyar adóhatóság ugyanis megállapítást tehetett az adózónál, ha felderíti a jövedelem forrását. Az új rendszer ebből a szempontból biztonságosabb a bűnbánó magyar befektetők számára, hiszen az adót a bankok fogják befizetni és azt nem közlik az adóhatósággal, hogy ki és milyen jövedelem után rótta azt le. Mindazonáltal a büntetőjogi felelősségre vonás alól nem mentesít ez az adóamnesztia sem, illetve a bankokat iratmegőrzési kötelezettség terheli az ügylettel kapcsolatban

Facebooktwittergoogle_plusmail