Jön az arab kriptovaluta

Közös kriptovalutát fejleszt Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. A két ország szoros együttműködésével zajló fejlesztés célja egy olyan modern fizetőeszköz megalkotása, amelyik megkönnyíti az egymás közti pénzmozgást.

A két arab állam a Föld leggazdagabb országai közé tartozik. A közös kriptopénz megalkotásával azt is megvizsgálnák, hogyan hat a pénzügyi politikájukra, ha államilag ellenőrzött digitális pénzt alkalmaznának fizetőeszközként? Szaúd-Arábia és az Arab Emírségek egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát az elmúlt időszakban. Ennek a közeledésnek a része a mostani projekt is. Az új kriptopénzt arra szánják, hogy megkönnyítsék a határokon átnyúló banki tranzakciókat. Azt, hogy az új digitális fizetőeszköz az egyszerű állampolgárok számára is elérhető lesz-e, ma még nem tudni.

“Ezt a határon átívelő digitális pénzt szigorúan arra szánjuk majd, hogy egy kísérleti fázisban a bankok tesztelni tudják a blockchain-technológia következményeit, valamint hogy megkönnyítsük a határon keresztüli utalásokat. A virtuális pénz a központi bankok és a többi résztvevő bank közös adatbázisát fogja használni. Az a célja, hogy biztosítsa a vásárlói érdekeket, megágyazzon a technológiai szabványoknak, és feltárja a kiberbiztonsági kockázatokat. A projekt emellett segít megérteni, hogy milyen hatása van egy központi valutának a pénzügyi politikára.” – olvasható a két ország közös nyilatkozatában.

A mostani kezdeményezés egyébként nem az első állami kriptopénz fejlesztés, hiszen korábban Venezuela is hasonló munkába kezdett, hogy kikerülje a gazdaságát sújtó pénzügyi szankciókat. A kör a jövőben tovább bővülhet. Oroszország például bejelentette, hogy Brazíliával, Indiával, Kínával és az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaival közösen szeretne tárgyalni egy közös kriptopénz bevezetésének lehetőségéről.

Facebooktwittergoogle_plusmail