Jöhet a kriptopénzmosás elleni törvény

A G20-as országok legutóbbi csúcstalálkozóján a kriptopénzek szabályozása is terítékre került. Az információk szerint a tagok a FATF (Pénzügyi Műveleti Munkacsoportot) segítségével 2018 októberig kidolgozzák kriptopénzekre vonatkozó pénzmosás elleni szabályokat, ami a tervek szerint globális szinten veszi fel a harcot a csalásokkal.

A kriptopénzek már számos ország számos jogalkotójának okoztak fejfájást. Mivel nincs mögötte fedezet, ezért a szabályozás igen nehézkes, és ez a jelenlegi szabályozatlan környezet a pénzmosás és az egyéb csalások melegágya. Sokak szerint a kripto-üzlet a terrorizmus finanszírozását is segíti, ezért jelentős biztonsági kockázatot is jelent. Nem véletlen tehát, hogy a világ legerősebb és legnagyobb gazdasággal rendelkező országait tömörítő G20 is napirendre vette.

Az lenne a cél, hogy a jelenlegi pénzmosás elleni szabályokat a kriptopénzekre is lehessen alkalmazni. Ennek felderítésére a nemzetközi Pénzügyi Műveleti Munkacsoportot (FATF – Financial Action Task Force), kérték fel. A FATF egy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen létrejött kormányközi testületet. Feladatuk az, hogy három hónapon belül tisztázzák, hogy a jelenlegi szabványokat hogyan lehetne a kriptopénzekre alkalmazni. Az innovatív technológiák, a kripto eszközöket is beleértve jelentős előnyökkel szolgálhatnak a pénzügyi rendszer és a világgazdaság számára. A már korábban említett szabályozatlan jogi környezet miatt azonban a felhasználók és a befektetők védelme csorbát szenvedhet.

A hivatalos G20 állásfoglalás így hangzik: „A kripto eszközök nem rendelkeznek a nemzeti valuták tulajdonságaival és bár jelenleg nem jelentenek veszélyt a globális stabilitásra, minden eshetőségre készen kell állnunk. Üdvözöljük a tagszervezeteink által készített helyzetértékelést és számítunk rá, hogy a jövőben is több oldalról vizsgálják majd a kripto eszközök lehetséges veszélyeit. Márciusi döntéseinkkel összhangban ismételten felkérjük a pénzügyi munkacsoportunkat (FATF), hogy 2018 októberében mutassa be, hogy az általa létrehozott standardok miként alkalmazhatóak erre az eszközcsoportra.”

A márciusi G20-csúcson a tagok már kérték, hogy a FATF fektessen le egy pénzmosás elleni szabványt. Júniusban érkezett a hír, mi szerint a FATF kötelezően alkalmazandó kriptopénzmosás elleni szabályokat dolgozott ki a kriptotőzsdéknek miután az ügynökség egy februári jelentésben kifejezte elkötelezettségét a kriptopénzmosás elleni szabályok kialakítására.

Facebooktwittergoogle_plusmail