Itt az újabb adóamnesztia!

December 12-én került a magyar parlament elé az a törvényjavaslat, amelyet már el is fogadtak adóamnesztiát adna a vagyonukat külföldön rejtegető magyar állampolgároknak.

Hasonló lépésre nem először kerül sor, de valószínűleg most utoljára. Magyarország ugyanis 2018-tól elkezdi működtetni az adóelkerülést megakadályozni kívánó automatikus adatcsere mechanizmusát, melynek köszönhetően az adóhatóság rálát majd a külföldön lévő magyar vagyonokra.

A törvényjavaslat szerint 2017. június 30-ig lesz lehetőség a vagyonukat eltitkoló magyarok számára, hogy hazahozzák a pénzüket. A kamatból, osztalékból, árfolyamnyereségből vagy egyéb üzleti manőverekből származó bevételeket a magyar adóhatóság által kijelölt bank számlájára kellene befizetni. Az összegből 10 százalék adót von le a bank, amit anonim módon be is fizet a központi költségvetésbe. A vagyonra ezen felül egyéb közteher már nem rakódik, azaz az eltitkolt vagyon után sem bírságot, sem büntetőkamatot nem kellene fizetni.

Magyarország jövőre elkezdi kiépíteni azt az OECD által kimunkált rendszert, amely automatikus pénzügyi adatcserét garantál az egyezményhez csatlakozó több mint 100 ország adóhatósága számára. Így aztán könnyű lesz kiszűrni azokat, akik külföldön keletkező jövedelmük után nem fizetnek adót. Aki lebukik, annak nem csak az addig eltitkolt adót kell majd kifizetnie, de adóbírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot is ki kell pengetnie.

Ugyanakkor Magyarország 2017-től enyhíti az offshore cégekre irányadó szabályozását, ami meglehetősen furcsa, hiszen pont fordítva kellene, hogy történjen. A másik megoldás a további offshore-ozás lehet, aminek a feltételeit egyidejűleg tehát könnyítik.

Facebooktwittergoogle_plusmail