Így vallanak majd a multik

Az üzleti szempontból érzékeny adatok kivételével minden adózással kapcsolatos adatukat nyilvánosságra kellene hozniuk a 750 millió eurónál nagyobb forgalmat elérő vállalkozásoknak – döntött az Európa Parlament. De pontosan hogyan működik majd ez a rendszer?

Vallaniuk kell az Európai Unión belül és azon kívül befizetett adóikról a 750 millió eurónál több árbevételt elérő multinacionális cégeknek. A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégeknek saját honlapjukon, egy egységes, könnyen kezelhető és ingyenesen hozzáférhető táblázatban kell közzétenniük. Ezen felül az Európai Bizottsággal is meg kell osztaniuk ezeket az információkat.

A vállalkozásoknak és leányvállalataiknak a nevüket, a működési területüket, alkalmazottaik számát, nettó forgalmukat, jegyzett tőkéjüket, adózás előtti eredményüket, megtakarításaikat, az adott évben adott országban befizetett jövedelemadójukat, illetve az igénybe vett adókedvezmények nagyságát kell közölniük. Felmentést csak a kereskedelmi szempontból kényes információkra adhatnak a tagállamok, de a csak az adott országra érvényes felmentést évente meg kéne újítani. A felmentés tényéről értesíteni kell az Európai Bizottságot is, amelyik közzé fogja tenni a felmentésben részesülő cégek listáját. Utólag azonban a korábban nem közölt információkat is nyilvánosságra fogják hozni.

A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok is tudják, mennyi közterhet fizetnek a nagyvállalatok és ezáltal azok ne tudjanak kibújni adófizetési kötelezettségeik alól. A multik ügyeskedése miatt ugyanis becslések szerint 50-70 milliárd euró hiányzik a tagállamok költségvetéséből évente.

Facebooktwittergoogle_plusmail