Hogy adózik az Uber?

Európa más városaihoz hasonlóan az elmúlt hetekben Budapesten is kitört a taxisok és az Uber háborúja. A sharing economy egyik zászlóshajójának számító online fuvarszervező alkalmazás ellen a legfőbb érv az, hogy nem fizet adót. Vajon igaz ez?

Természetesen nem. Az Uber fizet adót, csak nem Magyarországon. A mobiltelefonos alkalmazáson alapuló vállalkozás kitalálói olyan üzleti modellt dolgoztak ki, amely segítségével minden évben dollár milliárdokat spórolnak meg pusztán azzal, hogy csak a legszükségesebb adókat fizetik be és azokat is ott, ahol ezeknek az adónemeknek a legalacsonyabb a mértéke. Mindezt teljesen legálisan. A probléma ott van, hogy az európai fővárosokban egyéni vállalkozóként vagy taxistársaságba tömörült személyfuvarozók számára ugyanezek a lehetőségek adottak ugyan, ám azt különböző okokból (méretüknél vagy tőkeerejüknél fogva) nem tudják megragadni.

De lássuk csak, hogyan is adózik az Uber! A modell leegyszerűsítve két cégen, egy holland és a bermudai leányvállalaton alapul. A Hollandiában bejegyzett, alkalmazottak nélkül dolgozó Uber C. V. központja Bermudán, egy klasszikus adóparadicsomban van. Ez a leányvállalat szerződést kötött az anyacéggel, hogy egy egyszeri összeg plusz alkalmanként 1,45 százalékos jogdíjért az Egyesült Államokon kívül használhatja az Uber szellemi termékének számító szabadalmakat, azaz magát a mobiltelefonos alkalmazást.

A másik láb az Uber B.V. Ennek a társaságnak már alkalmazottai is vannak. Ha valaki Budapesten egy Uber sofőrnek fizet az utazásért, akkor a díj 20 százaléka ebbe a cégbe áramlik bevételként. A többi marad a sofőré. Az Uber B. V. aztán jogdíjat fizet az Uber C. V.-nek cserébe az annak tulajdonában lévő szabadalom használatáért. Úgy hírlik, a bevételek 1-2 százaléka marad az Uber B. V.-nél, azaz ennyi után fizetnek adót, a többi pénz jogdíjként az Uber C.V.-hez kerül.

Mivel az Uber C. V. Hollandiából nézve egy Bermudán bejegyzett, amerikai állampolgárok tulajdonában álló cég, azzal a holland hatóság nem tud mit kezdeni. (Bermudán a társasági adó 0 százalék.) Az Egyesült Államokból nézve ugyanakkor holland cégről van szó, így igénybe veheti a halasztott adózást. A halasztott adózás lényege, hogy az adott cég mindig annyi adóráfordítást mutat ki, amennyi a számviteli eredménye. A cég persze ettől még sem több, sem kevesebb adót nem fizet, de az eredmény valós bemutatása szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a halasztott adózás hatása megjelenik-e a beszámolóban.

Na de mi a helyzet a sofőrökkel? Az Uber azzal érvel, hogy ő csupán egy olyan szolgáltatást nyújt, ami összeköti a vállalkozóként működő sofőrt az utassal. Magyarán az Uber sofőrjei nem alkalmazottak, hanem független vállalkozók, így utánuk nem az Ubernek, hanem maguknak a sofőröknek kell járulékot fizetni.

Facebooktwittergoogle_plusmail