Fizet az Apple Írországnak

Az Apple nem kevesebb, mint 13 milliárd eurót fizet ki hamarosan az ír kormánynak. Mint ismeretes, tavaly az Európai Bizottság ekkora összegre büntette az amerikai tech óriást, a be nem fizetett adók miatt.

Az Apple évekkel ezelőtt egy olyan háttérmegállapodást kötött Írországgal, miszerint mindössze 0,005 százalékos adót kell fizetnie. Az európai adóparadicsomként emlegetett ország ugyanis ilyen megoldásokkal igyekezett a külföldi befektetéseket ösztönözni. Az Európai Bizottság azonban megelégelte a dolgot, és tavaly augusztusban 13 milliárd eurós büntetést szabott ki az Apple-re, amiért az amerikai tech óriás adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kapott Írországtól, és elkerülte az adófizetést. Ez az összeg egyébként az Apple teljes készpénzállományának 5,9 százaléka (a vállalat 2015-ös nyereségének pedig a 27 százaléka), és az ír egészségügy egy éves teljes költségvetésének felel meg.

A bizottsági döntés ellen annak idején mindkét fél fellebbezett. Az írek tiltakoztak az ellen, hogy tiltott állami támogatásnak minősítsék az Apple-nek és még számos amerikai cégnek nyújtott adókedvezményt, míg Tim Cook Apple vezér „őrjítő politikai döntésnek” nevezte a Bizottság döntését. Októberben a Bizottság az Európai Bíróság elé vitte az ügyet, abban a reményben, hogy feleket együttműködésre bírja az EU-val. Bár most peren kívül megegyeztek, az Apple nem vonja vissza a fellebbezését. Az ír pénzügyminiszer kijelentette, hogy a végső bírósági döntésig a pénz letétben marad. A kifizetés legkorábban 2018 első negyedévében indulhat.

A franciák vérszemet kaphatnak

A büntetés, illetve a kis különmegállapodások miatt más országok is felkapták a fejüket. A francia antiglobalizációs mozgalom, az Attac aktivistái például megrohamozták az egyik Apple boltot, és követelték, hogy az amerikai vállalat ne bújjon ki az adózás alól, és fizessen rendesen az államkasszába. A csoport szóvivője felszólította az Apple-t, hogy jónéhány évre visszamenőleg tegye közzé minden egyes európai országra vonatkozó pénzügyi jelentését. Az aktivisták azzal a feltétellel távoztak, hogy az almás cég képviselői 15 napon belül leülnek velük, és egyeztetnek az adózási gyakorlatról. Amennyiben ez nem valósul meg, még karácsony előtt újra „megszállhatják” az üzletet, tették hozzá.

Egyéges EU-s adórendszer?

Mindez akkor történik, amikor napirenden van az egységes EU adórendszer kérdése, ami biztosíthatná konzisztensebb régiós adópolitikát. Novemberben ugyanis az EU széleskörű konzultációt hirdetett, egy igazságosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb adórendszer érdekében. “A jelenlegi adórendszer nem felel meg a mai kor modern elvárásainak, hiszen még jóval a digitális átalakulás előtt dolgozták ki. Éppen ezért nem tudja lekövetni a jelenkor nem kézzelfogható eszköz és adat alapú tevekénységeit” – nyilatkozták az EU képviselői. Az EU első konkrét, ilyen irányú törekvése a forgalom (és nem bevétel) után fizetendő adó bevezetése. Szakértők szerint ugyanis a forgalmat nehezebb manipulálni.

Facebooktwittergoogle_plusmail