Fektessünk whiskybe!

A Single Malt Fund egy egyedi befektetési lehetőség. A svéd befektetők lehetőséget kapnak arra, hogy kisebb részesedést szerezzenek a ritka, limitált kiadású whiskyk egyik legnagyobb gyűjteményéből.

Ellentétben a hasonló befektetési alapokkal, amelyek whiskygyártó cégekbe fektetnek be, ezzel az alappal magába a szeszes italba fektethetünk be.

Christian Svantesson, az alap ügyvezető igazgatója az alábbiakat nyilatkozta az Atlas Obscura magazinnak: „Mi arany helyett folyékony aranyat vásárolunk.” Talán furcsán hangzik, de számos sikeres befektetési tervbe építették be a whiskyt a közelmúltban. Az elmúlt évtized során a ritka whisky teljesítménye kb. 25% volt, a 100 legdrágább whiskyk értéke pedig kb. 447%-kal nőtt 2010 óta.

A Single Malt Fund célja a teljesítményt illetően mintegy 10%, amely egy meglehetősen visszafogott becslés.

A Single Malt Fund a Nordic Growth Market tőzsdén fog bejegyzésre kerülni, és hat év után likvidálják majd. A befektetőknek lehetőségük nyílik a készletben található üvegeket tőkeként megvásárolni az interneten, ezáltal közvetve önmaguktól vásárolhatnak.

Az ilyen jellegű befektetési alap bejegyzésének tényére adott kezdeti reakciók meglehetősen pozitívak voltak. A Business Insider által készített interjúban Svantensson elmondta, hogy az első befektetők rendkívül elégedettek befektetésükkel.

Facebooktwittergoogle_plusmail