Ebben az 5 városban a legjobb vállalkozni

Versenyképességük alapján készített listát 13 ország 55 városáról a KPMG. Azt vették górcső alá, hol mennyi társasági adót, vagyonadót, forgalmi adót, ingatlanadót és helyi adót kell fizetni és mekkorák a munkaerő költségei?

A KPMG lista szerint a leginkább vállalkozásbarát országok a világon: India, Kanada, Kína, Mexikó, Oroszország, az Egyesült Királyság, az USA, Németország, Ausztrália, Brazília, Japán, Olaszország és Franciaország. Összességében elmondható, hogy Indiában lehet a legkisebb költséggel vállalkozást működtetni. Adóelőnye az USA-hoz képest kettő az egyhez, Franciaországhoz képest pedig négy az egyhez. A valódi meglepetéseket azonban a legkisebb vállalkozásokat terhelő adókat kivető városok rangsora tartogatja. A cégek szempontjából nézve a legvonzóbb 5 város a világon a következő:

5. Toronto, Kanada:

Kanada a világ fejlett országai közül amúgy is a legkisebb adókulcsokat alkalmazza, de Toronto az elmúlt években tovább csökkentette a vállalkozási- és az ingatlanadót. A KPMG megállapítása szerint a tíz legalacsonyabb vállalkozást terhelő adót kivető város közül Toronto benne van az első háromban. Igaz azonban az is, hogy a gyorsan fejlődő nagyvárosban az ingatlanok ára és a munkaerő költsége magasabb, mint a kisebb városok esetében.

4. Mumbai, India:

A világ ötödik legnépesebb városa nemzetközi hírnevét a Gettómilliomoshoz hasonló filmeknek köszönheti, melyek azt sugallják, hogy arrafelé nagy a szegénység. Mivel nem akarják adókkal tovább sanyargatni a nincsteleneket, a város a világ egyik legalacsonyabb adóival kecsegtető pénzügyi központjává vált. Gyanítható, hogy ez a jövőben is így marad, hiszen Mumbai önkormányzata nemrégiben úgy döntött, hogy a következő két évben a helyi lakosokra semmilyen adót nem vet ki. Ennek köszönhetően az egykori Bombay nem csak India szórakozató-, divat- és kereskedelmi központja, de mára a világ tíz legjelentősebb pénzügyi központjának egyike is. Ráadásul, ahogy India növekszik, mint feltörekvő piac Mumbai globális szerepe tovább erősödhet. Ahol a világ legalacsonyabb adói sem zavarnak senkit sem.

3. Chengdu, Kína:

A világ országai közül az adók mértékét nézve Kína büszkélkedhet a harmadik legkisebb üzleti adóterheléssel. Ahogy az ország keleti részén egyre drágább az üzletvitel, a vállalkozások, köztük a nagy nemzetközi cégek is, úgy vándorolnak a szárazföld belsejében lévő Chengduhoz hasonló városokba. A város maga azonban nem tekinthető kicsinek, 15 millió lakója van. Chengdu üzleti adók tekintetében a legolcsóbb város Kínában és a városok közül egész Ázsiában itt kell a legkevesebb adót fizetni.

2. Vancouver, Kanada:

Annak ellenére, hogy néhány éve emelte a vállalkozások által fizetendő adókat, a Brit-Kolumbiában található városban a legalacsonyabb a vállalkozási adó és munkaerő költsége az egész fejlett világban. Vancouver adórendszere kedvezőbb a vállaltok és a vagyonos befektetők számára, mint bármely más városé a világon. Nemcsak alacsony adókulcsokat kínál a vállalkozásoknak, de a helyi önkormányzat adómentességet ad az ingatlanfejlesztésekhez. A vancouveri ingatlanárak magasak, ami alapján azt gondolhatnánk, hogy maga a város drága, de a bevándorlók számára nyitott befektetői program korlátozásával csökkenhet az itt jelenlévő gazdag kínaiak száma, akik felhajtják az ingatlanárakat.

1.Chennai, India:

Nem sokat halottunk erről a városról, jóllehet a világon itt a legalacsonyabbak a vállalkozásokat terhelő adók. Az India hatodik legnagyobb városaként számon tartott Chennai Dél-India ipari és kereskedelmi központja. Jó példája a korai iparosításnak, hiszen már a XVI. században az itt gyártott textíliából készültek a brit katonai egyenruhák. Chennai sokszínű gazdasági központ, a szoftver és technológiai cégek mellet az autóipar és a pénzügyi szektor is jelen van itt. Érdekes, hogy a Nokia épp most vonul ki Chennaiból egy az indai kormánnyal folytatott adóvita miatt. Borítékolható, hogy a város növekedése alacsony adóinak köszönhetően folytatódni fog. Az előrejelzések szerint a város 2025-ig jelenlegi méretének két és félszeresére duzzadhat.

Facebooktwittergoogle_plusmail