Drasztikus brit adócsökkentés miatt aggódik Brüsszel

Az Európai Bizottság szankciós mechanizmust hozna létre a britek kilépését követő úgynevezett átmeneti időszakban. A tervek szerint az EU-s szabályok megszegése esetén korlátoznák a britek hozzáférését az egységes belső piachoz. Brüsszel attól is tart, hogy a britek alacsony adókkal csalogatnák az országba a befektetőket, ezért arra kötelezné Londont, hogy a kilépés után is tartsa be az EU adószabályait.

A tervezet szerint a belső piaci tagságból fakadó előnyöket többek között akkor korlátozhatnák, ha a Bizottság megítélése szerint az ügy rendezése túl sokáig tartana az Európai Bíróságon. A szövegben arra is kitértek, hogy a szigetországnak az esetleges átmeneti időszakban tartózkodnia kell majd minden olyan lépéstől, amely valószínűsíthetően ellentétes az EU érdekeivel a nemzetközi szervezetekben.

Az átmeneti időszak 2020. december 31-én, vagyis másfél évvel a tervezett európai uniós kiválást követően érne véget. Az Egyesült Királyságnak ez alatt továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az új szabályokat is, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt. A szigetország ebben a 21 hónapban is részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, továbbra is eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a britek 2020-ig csendes tagok maradnának. Az más kérdés, hogy vajon a Brexit után mennyire lesz vonzó célország Nagy-Britannia.

A másik terület, ami aggasztja az uniót, az adózás. A Brexit után a briteket nem köti többé az EU-s adópolitika, így attól teljesen független adóügyi döntéseket hozhatnak. Az EU attól tart, hogy a szigetország ezt kihasználva sokkal kedvezőbb adópolitikával vonzza majd befektetőket. Éppen ezért a Bizottság azt javasolja, hogy az EU-Egyesült Királyság megállapodás egy olyan pontot is foglaljon magában, ami továbbra is kötelezi az szigetországot a hatályos EU adószabályok betartására. Ebbe beletartozik az információcsere kötelezettség, az adóelkerülés elleni intézkedések, és a hitelintézetekre, befektetési cégekre vonatkozó, országok közötti nyilvános jelentések közzététele is.

Az unió azon dolgozik, hogy a britek semmiképpen se járjanak jól a kilépéssel. Mindezt azért teszi, hogy elvegye más tagországok kedvét, tudatosítva bennük, hogy az unión belül maradás a legjobb megoldás minden tagország számára.

Facebooktwittergoogle_plusmail