Új-Zéland

Új-Zéland cégalapítás

Új-Zéland egy több éves kormányzati program keretében elérte, hogy a világ egyik legjobb üzleti környezetét biztosító országaként tartsák számon. A változások hátterében elsősorban az a szándék állt, hogy a mindentől távol eső szigetre ne csak a turisták, hanem az üzleti élet és az offshore cégalapítással foglalkozó vállalkozások is felfigyeljenek.

Az üzletfejlesztési program egyik utolsó, de fontos lépcsője az ún. Look Through Company (LTC) adózási forma bevezetése volt. Ez a cégforma korlátolt felelősségű (Limited) társaságot takar, azonban különleges adózási státuszt biztosítanak részére. Új-Zélandon a társasági adó mértéke 28%, azonban az LTC adózást választó cég nem minősül adóalanynak, vagyis a nyeresége után nem kell társasági adót fizetni. A módszer lényege, hogy a cég adózási szempontból „átlátszónak” minősül és a jövedelme után csak a részvényeseknek merül fel adófizetési kötelezettsége, azaz csak a tulajdonosok szintjén kell adózni a nyereség után. Amennyiben a részvényesek nem új-zélandi személyek, akkor helyben a tulajdonosok szintjén sem kell adót fizetni a vállalkozás nyeresége után (feltéve, hogy a nyereség nem Új-Zélandról származik). Egy LTC-nek legfeljebb 5 magánszemély részvényese lehet. A részvényesek esetében további feltétel, hogy mindegyikük ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezzen, nem lehet például osztalékelsőbbségi, vagy szavazatelsőbbségi részvényeket kibocsátani, amelyek egyes részvényeseknek előnyöket nyújtanak. Az offshore cégalapítás során az alaptőkére nincs minimum követelmény, ráadásul nem szükséges a részvényeseknek ténylegesen befizetnie a cég bankszámlájára.

Ugyancsak népszerű társasági forma a Limited Partnership (LP), amely ugyanolyan adóelőnyöket biztosít, mint az LTC. Az LP-ben szükséges legalább egy olyan tag, amelynek a felelőssége korlátlan a cég tartozásaiért és rendszerint ez a tag látja el a társaság képviseletét is. A tagok létszáma nincs meghatározva és lehetőség van arra is, hogy egy másik vállalkozás szálljon be tagként.

Az offshore státusznak köszönhetően mindkét cégformát egyre gyakrabban alkalmazzák a nemzetközi kereskedelemben, azonban befektetési és holding tevékenységet végző társaságokra is található számos példa. Mindkét cégforma esetében szükséges, hogy a vállalkozás az üzleti év zárását követően elkészítse beszámolóját, viszont alapesetben ezt nem kell benyújtani egyetlen hivatalos szervhez sem, mivel elegendő, ha a társaság a székhelyén tárolja.

Területi jellemzők

  • Minimum befizetett tőke: Ltd - Egy részvény kötelező, LP - Két üzletrész kibocsátása kötelező
  • Kontinens: Ausztrália és Óceánia
  • Adórendszer: Területi
  • EU ÁFA-azonosító szám: Nincs
  • Éves beszámoló: Nincs
  • Könyvvizsgálat: Nincs
  • Tulajdonos közzététele: Nincs
  • Helyi igazgató: Szükséges