Egyesült Királyság

Egyesült Királyság cégalapítás

Az Egyesült Királyság tagja az EU-nak és a világ egyik legfejlettebb gazdaságával rendelkezik. Az Egyesült Királyságban létrehozott társaságok nemzetközi elismertsége jelentős, valamint fontos hangsúlyozni, hogy az angolszász jogrendszer letisztult társasági szabályai egyszerűsítik a cégek működtetését. A két leggyakoribb társasági forma a Private Limited és a sokszor offshore cégalapítási alternatívaként emlegetett Limited Liability Partnership, melyekre eltérő cégjogi és adózási szabályok vonatkoznak.

A Private Limited esetében a vállalkozás társasági adót fizet a nyeresége után. A vonatkozó általános társasági adókulcs 20%, ezen kívül a 1.500.000 GBP fölötti adóalap 21%-os (2015-től 20%-os) mértékkel adózik. Az alaptőkének legalább 1 GBP-nak kell lennie. A társaságnak elegendő egy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is, viszont az adóilletőség fenntartása érdekében célszerű belföldi személyt megbízni az ügyvezetéssel. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük. A helyi cégbíróság az igazgató és a részvényes adatait is nyilvántartja. A társaságnak rendelkeznie kell egy helyi címmel, amely a vállalkozás székhelye. A cég a székhelyét bármikor áthelyezheti egy másik országba, de ehhez szükséges az adóhatóság hozzájárulása. A cégnek beszámolót kell készítenie a tevékenységről, melyet meghatározott kivételekkel könyvvizsgálói záradékkal kell ellátni mielőtt benyújtják a helyi hatóság részére. Fontos kiemelni, hogy a társaság beszámolója nyilvános adatnak minősül.

A Limited Liability Partnership nem minősül adóalanynak, vagyis a nyeresége után nem kell társasági adót fizetni. Az offshore cég adózási szempontból „átlátszónak” minősül és a jövedelme után csak a tagoknak merül fel adófizetési kötelezettsége, azaz csak a tulajdonosok szintjén kell adózni a nyereség után. Amennyiben a tagok nem belföldi személyek, akkor helyben a tulajdonosok szintjén sem kell adót fizetni a vállalkozás nyeresége után (feltéve, hogy a nyereség nem az Egyesült Királyságból származik). A Limited Liability Partnership létrejöttéhez legalább két tag szükséges, mindkettőnek korlátozott a felelőssége a cég tartozásaiért. A tagok felső létszáma nincs meghatározva és lehetőség van arra is, hogy egy másik vállalkozás szálljon be tagként. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimum követelmény, ráadásul nem szükséges a tagoknak ténylegesen befizetnie a cég bankszámlájára. A cégnek beszámolót kell készítenie a tevékenységről, melyet meghatározott kivételekkel könyvvizsgálói záradékkal kell ellátni mielőtt benyújtják a helyi hatóság részére. Fontos kiemelni, hogy a társaság beszámolója nyilvános adatnak minősül.

Területi jellemzők

  • Minimum befizetett tőke: 1 GBP
  • Kontinens: Európa
  • Adórendszer: Kedvezményes
  • EU ÁFA-azonosító szám: Van
  • Éves beszámoló: Van
  • Könyvvizsgálat: Van
  • Tulajdonos közzététele: Nincs
  • Helyi igazgató: Nem szükséges