Egyesült Arab Emírségek

Egyesült Arab Emírségek cégalapítás

Az Egyesült Arab Emírségek hét emírségből álló állam az Arab-félsziget délkeleti részén. Gyakran “új-Svájcként” is emlegetik az adómentes vagy alacsony adózású cégalapítási lehetőségek miatt. Az Egyesült Arab Emírségek több mint ötven állammal kötött kettős adóztatást elkerülő egyezményt. Az ország hagyományos bevételi forrása az olaj, amely mellett azonban más iparágakat is meghonosítottak, hogy gazdaságukat diverzifikálni tudják és ne függjenek teljesen egyetlen iparágtól.

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Arab Emírségekben alapított offshore és úgynevezett free zone cégek nagyon népszerűek lettek, egyre több üzletember választja cégalapítási céllal az Emírségek valamelyik adómentes vagy alacsony adózású zónáját. Mindkét cégforma alapítására ezekben a speciális jogállású övezetekben van lehetőség.

A szabad kereskedelmi zónák nem egyszerű adóparadicsomok. Olyan kereskedelmi, adózási és tudásközpontokat hoztak létre, amelyek különféle iparágakban nyújtanak lehetőségeket a külföldi befektetőknek. A különféle különleges gazdasági területek alapítása és működtetése igazi sikertörténet. Jelenleg több mint negyven zóna működik és legalább tíz újabb alapítása van folyamatban. A különféle zónákban alapított cégek közös jellemzője, hogy adómentesek, viszont külön engedély nélkül nem végezhetnek üzleti tevékenységet az Egyesült Arab Emirátusok belső piacán. Az Egyesült Arab Emirátusokon belül a szabad kereskedelmi zónákban a külföldi befektetők alapíthatnak tehát offshore céget vagy “szabadkereskedelmi zóna céget”.

Az offshore cég többnyire csak székhellyel rendelkezik, továbbá nem végezhet helyben tevékenységet, vagyis csak az Emirátusok területén kívül fejtheti ki üzleti tevékenységét.

Ezekre a cégekre nem vonatkozik társasági adó, vagyis a vállalkozásnak nem kell adót fizetnie a nyeresége után. Mivel az offshore cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani. A kedvező adózási környezet mellett a helyi szabályok rugalmassága jelentős mértékben segíti a cégalapítást és működtetést. A vállalkozás alaptőkéjét a legtöbb zónában nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük. Az igazgató és a részvényes adatait nyilvántartja a helyi cégbíróság.

A “szabadkereskedelmi zóna cégnek” szüksége van irodára, kereskedelmi engedélyre és igényelhet nemzetközileg elfogadott illetőségigazolást. Az ilyen típusú cégek esetében korlátozott számban letelepedési engedélyt is biztosítanak az igazgatók és/vagy a részvényesek részére. A szabadkereskedelmi zónákban alapított cégek rendelkeznek szinte az összes klasszikus offshore cég nyújtotta előnyökkel. Ennek oka az, hogy a különféle zónákban nincs adóztatás, nincs Áfa fizetési kötelezettség és az ott dolgozó alkalmazottak bérét sem terhelik adókkal. A vállalkozás alaptőkéjét több zónában kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük. Az igazgató és a részvényes adatait nyilvántartja a helyi cégbíróság.

A különböző tevékenységekre szakosodott különleges gazdasági területek bizonyos jellemzőkben eltérhetnek egymástól. Nem mindenhol kell befizetni például az alaptőkét vagy nem teljes mértékben, van ahol kérnek éves beszámolót, más zónákban pedig egyáltalán nem. Az is az egyes zónáktól függ, hogy hány munkavállalási/letelepedési engedélyt adnak az alapított cégekhez.

Umm Al Quwain Szabad Kereskedelmi Zóna

Umm Al Quwain emirátus elhelyezkedését tekintve a szintén nagy népszerűségnek örvendő Ajman és Ras Al Khaimah között található, az ország nyugati felén. Ideális helyszínné teszi többek között központi elhelyezkedése, a kiváló életszínvonal elérésének lehetősége reális árakon valamint a szolgáltatói szektor magas minősége. UAQ a jövő Szabad Zónája, hiszen biztonságos és stabil környezetben kínál izgalmas üzleti lehetőségeket, mindezt alig 1 órányira a dubai nemzetközi repülőtértől, az EAE legfontosabb kikötői mellett. További érv még az UAQ mellett, hogy itt sem kötelező az alaptőke befizetése, valamint nem szükséges beszámolót és adóbevallást benyújtani.

Ajman Free Zone

Ajman emirátusban 1988-ban döntöttek a szabad zóna megalapításáról, végül a Ajman Szabadkereskedelmi Terület Hatósága 1996-ban kezdte el a tevékenységet. Azóta az Ajman Free Zone lett az egyik legkedveltebb adómentes cégalapítási terület, ahol többmilliárd dirham értékben kezdődött el a fejlesztés. A zóna egymillió négyzetméteres területén 1500 vállakozás találhat új otthonra. Jelenleg az ország ipari termelésének húsz százaléka már onnan származik. A szokásos “free zone” adóelőnyök mellett Ajman fontos adottságai közé tartoznak a központi elhelyezkedése, az elérhető irodai terület alacsony költsége és nem utolsósorban az olcsó életviteli költségek. A külföldi cégalapítók számára legfontosabb szempont természetesen az adómentesség, amely akár 40 évig igénybe vehető. Az offshore cégnek nem kell befizetni az alaptőkéjét, továbbá nem kell beszámolót vagy adóbevallást benyújtania. szabadkereskedelmi zóna cégnek kötelezően be kell fizetnie 185,000 AED alaptőkét, azonban nem kell beszámolót vagy adóbevallást benyújtania.

Hamriyah Free Zone

A Hamriyah Szabad Zóna 1994 óta működik Sharjah városában. Területe 24 négyzekilométer és van egy 14 méter mély kikötője is. Jelenleg 155 országból érkezett befektetők több, mint 6000 cége működik a zónában. Hamriyah legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy akár 50 éves időtartamra is elérhető az adómentesség. Mindezen előnyökön kívül az itt bejegyzett offshore és „free zone” cégnek sok más övezethez képest eltérő módon nincs kötelezően befizetendő alaptőkéje, illetve nem kell beszámolót vagy adóbevallást benyújtania a hatóságok részére.

Ras Al Khaimah Free Trade Zone (RAK)

A Ras Al Khaimah Szabadkereskedelmi Zóna az egyik legnépszerűbb globális cégalapítási helyszín, előnyeiről gyakran hallani. Dubaitól kevesebb, mint egy óra autóútra található különleges gazdasági zónában már több mint 8000 cég működik, összesen 55 iparágban. A 2000-ben alapított különleges gazdasági területen  teljesen adómentes környezetben tevékenykedhetnek a cégek. Az offshore cégnek 1,000 AED a kötelezően befizetendő alaptőkéje és nem kell beszámolót vagy adóbevallást benyújtania. A „szabadkereskedelmi zóna cégnek” nincs kötelezően befizetendő alaptőkéje, azonban évente beszámolót kell készítenie. A vállalkozások tevékenysége érdekében több letelepedési engedély is igényelhető.

Területi jellemzők

  • Minimum befizetett tőke: Változó
  • Kontinens: Ázsia
  • Adórendszer: Fix
  • EU ÁFA-azonosító szám: Nincs
  • Éves beszámoló: Változó
  • Könyvvizsgálat: Nincs
  • Tulajdonos közzététele: Nincs
  • Helyi igazgató: Nem szükséges