Belize

Belize cégalapítás

Belize Közép-Amerika keleti partján, a Karib-térségben található és az egyik legismertebb offshore cégalapítási helyszínként tartják számon. A belize-i hatóságok biztosították a nemzetközi pénzügyi szféra szereplőit arról, hogy a helyi előírások hosszú távon kielégítik majd az üzleti igényeket.

Az ország infrastruktúrája kitűnő, bankszektora magasan fejlett. Könnyen elérhető az észak-amerikai országokból, de a szomszédos Mexikóból is, amellyel közös határán található az egyik legismertebb és legnépszerűbb latin-amerikai vámmentes terület. A corozali szabadzónában alapított cégek tíz éves felmentést kapnak az adófizetés alól, de helyi munkaerő alkalmazása esetén később további jelentős adókedvezmények kérhetők. Független államként tagja az Angol Nemzetközösségnek, az Egyesült Nemzetek Szervezetének és az Amerikai Államok Szervezetének is. Fizetőeszköze a belizei dollár (BZD), amelynek értékét az amerikai dollárhoz kötötték, 1 USD = 2BZD.

Belizeben az offshore cégalapítást az 1990-ben életbe lépett Nemzetközi Üzleti Társaságok IBC) törvény teszi lehetővé. A karibi ország nem szerepel egyetlen nemzetközi szervezet fekete vagy szürke listáján sem. Belize az egyetlen közép-amerikai ország, amelynek a hivatalos nyelve az angol. Törvényei az angol közös jogra épülnek.

Egy belize-i alapítású társaság egyes kivételektől eltekintve gazdasági tevékenységét kizárólag Belizen kívül végezhet, viszont a nyeresége adómentesnek minősül. Belize-t emiatt fix adózású helyszínként is emlegetik, ugyanis az offshore cégeknek évente kizárólag egy előre meghatározott, alacsony összegű adót kell fizetniük, amely független a társaság által elért nyereségtől. A fix adón kívül a belizei vállalkozásnak nincs egyéb adófizetési kötelezettsége.

A belizei cégek egyáltalán nem fizetnek:
– céges nyereségadót,
– osztalékadót,
– kamatadót, bérletre vonatkozó illetéket, jogdíj adót,
– tőkenyereség-adót.

Mivel a belize-i cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani. A diszkrécióra vonatkozó belizei törvények igen szigorúak. Nyilvános adattárban csak a cégkivonat, az alapító okirat és az alapszabály, valamint a székhely címe és a bejegyzett ügynök neve érhetők el. A modern cégbejegyzési rendszernek köszönhetően a cégalapítás nagyon gyorsan megtörténhet és a cég működtetéséhez kapcsolódó adminisztratív feladatok is gyorsan és hatékonyan elvégezhetők. A részvényesek és/vagy igazgatók bárhol tarthatnak gyűlést, akár online kapcsolaton keresztül is.

A vállalkozás kötelező alaptőkéjére nincs előírás. Az offshore cég alapításakor elegendő egy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie a társaságnak, amelyek lehetnek külföldi személyek is. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük. A helyi cégbíróság az igazgató és a részvényes adatait nem tartja nyilván. A vállalkozásnak rendelkeznie kell egy belize-i címmel, amely a társaság székhelye. A cég a székhelyét bármikor áthelyezheti egy másik országba. A cég tőkéje bármely ország fizetőeszközében megjelenhet. Az offshore jellegű üzleti tevékenység teljesen mentes bármely deviza-szabályozástól.

Területi jellemzők

  • Minimum befizetett tőke: Nincs
  • Kontinens: Amerika
  • Adórendszer: Fix
  • EU ÁFA-azonosító szám: Nincs
  • Éves beszámoló: Nincs
  • Könyvvizsgálat: Nincs
  • Tulajdonos közzététele: Nincs
  • Helyi igazgató: Nem szükséges