Bahama-szigetek

Bahama-szigetek cégalapítás

A Bahamák vagy Bahama-szigetek Floridától délkeletre találhatók az Atlanti Óceánon. Hagyományos adóparadicsom, ahol az offshore cégek számára nincs társasági adó. Ezért az Egyesült Államok üzleti szférájának egy jelentős része ezen a helyszínen alakította ki központját. A Bahamák több mint 700 szigetből állnak, fővárosa a híres turistacélpont Nassau, New Providence szigetén. Hivatalos nyelv az angol, a törvények az angol közös jogra épülnek, hivatalos fizetőeszköz a bahamai dollár(BSD), amelynek árfolyamát az amerikai dollárhoz kötötték. Az ország pénzügyi fejlettségét jól mutatja, hogy 2012-ben 268 bank, valamint 713 befektetési alap is tevékenykedett a Bahamákon.

Különösen előnyös az offshore cégalapítás szempontjából, hogy a szigetcsoportban bejegyzett társaságok részére nincsen társasági adó. A Bahamákat emiatt fix adózású helyszínként is emlegetik, ugyanis a cégeknek évente kizárólag egy előre meghatározott, alacsony összegű adót kell fizetniük, amely független a társaság által elért nyereségtől. A fix adón kívül a vállalkozásnak nincs egyéb adófizetési kötelezettsége. Mivel a bahamai cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani. A cégnek nyilvántartást kell vezetnie a gazdasági eseményekről, azonban ezt nem szükséges a Bahamákon tárolni.

A vállalkozás alaptőkéjének legalább 1 USD-nak kell lennie, melyet kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük. A helyi cégbíróság csak az igazgató személyét tartja nyilván, míg a részvényesek adatai nem elérhetőek. A társaságnak rendelkeznie kell egy bahamai címmel, amely a vállalkozás székhelye. Az offshore cég a székhelyét bármikor áthelyezheti egy másik országba. Nem rezidens, tehát nem ott élő cégtulajdonosok számára nincsen semmilyen valuta átváltási szabályozás.

Mivel a Bahamák nem vet ki közvetlen adókat, ezért nincsenek kettős adózást elkerülő egyezményeik sem. Az OECD szabványoknak történő megfelelés érdekében több mint harminc adóügyi információ-csere szerződést kötöttek.

A Bahama-szigetek elindított egy üzleti letelepedési programot, munkavállalási engedély nélkül 250,000, munkavállalási engedéllyel félmillió amerikai dollárnyi befektetés, akár ingatlan vagy föld megvásárlása esetén lehet tartózkodási engedélyért folyamodni.

A bahamai cégalapítás előnyei:

– Elérhető a teljes névtelenség,

– Nincs társasági adó, személyi jövedelemadó, vagyonadó, tőkenyereségadó, ingatlanadó, osztalékadó, forrásadó, örökösödési és ajándék adó,

– A részvényesek neve nem elérhető a nyilvántartásban,

– A cég nevének végződése gyakorlatilag bármi lehet, nem csak angolul: Limited, Ltd, Corporation, Corp, Incorporated, Inc, Societe Anonyme, SA, Sociedad Anonima, Gesellschaft mit Beschrantker Haftung, GmBH, stb.

Területi jellemzők

  • Minimum befizetett tőke: Nincs
  • Kontinens: Amerika
  • Adórendszer: Fix
  • EU ÁFA-azonosító szám: Nincs
  • Éves beszámoló: Nincs
  • Könyvvizsgálat: Nincs
  • Tulajdonos közzététele: Nincs
  • Helyi igazgató: Nem szükséges