CIPRUS ÚJ ADÓZÁSI RENDELKEZÉSEKET VEZETETT BE

A ciprusi parlament 2013. április 18-án megszavazta a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötött megállapodás feltételéül szabott adóváltozásokat, ugyanakkor a Ciprus nyújtotta adóelőnyök egy jelentős része továbbra is érvényben marad.
A társasági adó mértéke 10%-ról 12,5%-ra emelkedik visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-től. A ciprusi adóilletőséggel rendelkezők kamatjövedelmét terhelő védelmi hozzájárulás 15%-ról 30%-ra emelkedik. A rendelkezés a közzétételt követően lép majd hatályba, azonban nem érinti azon ciprusi vállalkozásokat, amelyeknek a tevékenységébe beletartozik a kölcsönnyújtás. Ez utóbbi cégeknek a társasági adó általános mértékével kell számolniuk a kapott kamat után fizetendó adó megállapításakor.
A ciprusi pénzintézetek betétállományát terhelő 0,11%-os különadó mértéke 0,15%-ra emelkedik visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-től. Az állami és fél-állami szervezetknél 2013-ban tilos bármilyen jutalmat kifizetni vagy béremelést végrehajtani.
A Cipruson kiemelték, hogy a ciprus nyújtotta adóelőnyök továbbra is érvényben maradnak. Ciprusi cég által kapott osztalék és az értékpapírok értékesítéséből származó nyereség továbbra is adómentes. A Ciprus által kötött nemzetközi adóegyezmények ugyancsak érvényben a maradnak. Cipruson a vállalkozások korábbi évekről elhatárolt vesztesége 5 évig szembe állítható a nyereséggel korlátozás nélkül. Bármilyen költség elszámolható, amely a vállakozás érdekében merült fel. A külföldi telephely nyeresége mentes a ciprusi társasági adó alól.
Facebooktwittergoogle_plusmail