Malajzia (Labuan)

Malajzia (Labuan) cégalapítás

Labuan Malajzia legfejlettebb offshore cégalapítási és pénzügyi központja. Az itt működő offshore cégek kereskedelmi tevékenység esetén 3%-os jövedelemadót fizetnek az elért nyereségük után, illetve választhatnak átalányadózást, melynek éves összege 20 000 RM. Ugyanakkor a területi alapú adóztatás keretén belül a profitot csak akkor adóztatják, ha a gazdasági események Malajzián belül történnek. Ebbe a tevékenységbe beletartozik az üzletfelek közötti tárgyalás, valamint a szerződés megkötése is. Az adómentesség a gyakorlatban úgy valósítható meg legegyszerűbben, ha a cégnek nincs helyi igazgatója, ugyanis az ügylet így nem lesz malajziai teljesítésű. Mindezek alapján látható, hogy amennyiben nem malajziai teljesítésűek a cég ügyletei, akkor a területi alapú adórendszernek köszönhetően teljes mértékben adómentessé válik a vállalkozási nyereség. Abban az esetben pedig, ha cég nem végez kereskedelmi tevékenységet, akkor egyáltalán nem áll fenn adófizetési kötelezettség az elért profit után.

A vállalkozás alaptőkéjének legalább 1 USD-nak kell lennie, melyet kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak legalább egy igazgatóval, egy cégtitkárral és egy részvényessel kell rendelkeznie. Kizárólag a cégtitkárnak kell belföldi illetőséggel rendelkeznie. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük.  A vállalkozásnak rendelkeznie kell egy helyi címmel, amely a cég székhelye. A társaság a székhelyét bármikor áthelyezteti egy másik országba. A cégnek nyilvántartást kell vezetnie a gazdasági eseményekről.

A bemutatott adómentességen kívül fontos azt is kiemelni, hogy Malajzia számos országgal kötött egyezményt a kettős adóztatást elkerüléséről. Emiatt gondos adótervezéssel további adóelőnyök érhetőek el nemcsak a nemzetközi kereskedelmi ügyletekben és a holding társaságoknál, hanem a magánalapítványok esetében is, ráadásul számos ország a közös adóegyezmény miatt nem tekint Malajziára offshore cégalapítási helyszínként.