CÉGALAPÍTÁS KÜLFÖLDÖN

A Világgazdaság (www.vg.hu) 2013. április 25-ei számában a Crystal Worldwide-ot kérdezték a külföldi cégalapítási lehetőségekről és az ehhez kapcsolódó adóelőnyökről.
Ha egy cég a nemzetközi kereskedelemben kíván részt venni, akkor fontos, hogy a vezetők és a tulajdonosok áttekintsék a külföldi adótervezési lehetőségeiket, és megvizsgálják, hogy az üzleti elképzeléseiket milyen külföldi cégeken keresztül tudják hatékonyan megvalósítani. Bár oda kell figyelni arra, hogy ne kizárólag az adóoptimalizálás legyen a külföldi cégalapítás célja, azonban több azonos üzleti célt megvalósító megoldás közül bárki kiválaszthatja a számára adózási szempontból legkedvezőbbet.
Az utóbbi években számos vállalkozás nemzetközi pénzügyi központokba szervezte ki tevékenységét, vagy annak egy részét. A döntés hátterében az új piacok elérése és a vállalkozásbarát környezet mellett az adóelőnyök is fontos szerepet játszottak.
A nemzetközi pénzügy központok esetében célszerű előre tájékozódni, hogy milyen előnyöket kínálnak az ott bejegyzett vállalkozások részére. Vannak olyan helyszínek, amelyek kifejezetten az internetes vállalkozások és a online kereskedők igényeit szolgálják ki, míg más országok a kedvezményes pénzügyi és holding szabályozás miatt inkább a befektetőket szólítják meg. A pénzügyi központokat az adórendszerük alapján is lehet csoportosítani. Egyes helyszíneken előre meghatározott, nyereségtől független, fix összegű adót kell fizetni, ugyanakkor más országokban csak a belföldön keletkező jövedelmeket terheli adófizetési kötelezettség. Létezik több olyan állam is, ahol ugyan a cégek által elért nyereséghez kötődik az adófizetés, azonban erre többnyire nagyon alacsony adókulcsot alkalmaznak.
Komoly versenyelőnyt lehet elérni
A legtöbb üzletember nyitott a külföldi lehetőségekre – állítja dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide vezető tanácsadója.
– Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy külföldi cégalapítás során?
– Rendkívül fontos, hogy politikai és gazdasági stabilitás legyen abban az országban, ahol céget alapítanak. Ismerni kell a helyi jogszabályokat, különösen a társasági és az adójogot. Sok külföldi helyszínen a nemzetközi üzleti élet követelményeihez alakították ezeket a rendelkezéseket, mellyel egyébként hosszú távon a hazai gazdaságuk is profitálhat.
– Melyek a legkedveltebb célországok a cégalapításhoz?
– Az adóelőnyöket nyújtó helyszíneket három fő csoportba lehet sorolni. Vannak fix adózású helyszínek, ahol éves átalányadót kell fizetni, függetlenül a nyereségtől. Ilyen helyszín például Anguilla, a Marshall-szigetek, Belize, vagy a Brit Virgin-szigetek. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a fix adózású helyszíneken alapított társaságokra számos ország offshore cégként tekint. A második kategóriába a területi alapon adóztató helyszínek tartoznak, ahol a külföldről származó jövedelmet nem adóztatják, ide tartozik Hongkong, Szingapúr és Új-Zéland. Végül vannak az alacsony adókulcsokat alkalmazó, főként európai államok, mint például Írország, Hollandia, Luxemburg, Málta, Ciprus, de az utóbbi időben Magyarország is felkerült erre a térképre.
– Mely államok a legnépszerűbbek ezek közül?
– Ez attól függ, mi lesz a külföldi cég tevékenysége. Ha EU-n belüli kereskedelmet folytat, akkor EU-s cégalapítás lehet a megoldás, míg az EU-n kívüli kereskedelemben a fix adózású és a területi alapon adóztató helyszínek is gyakoriak. Holding tevékenység esetén bármelyik ország számításba jöhet, viszont itt nagy jelentősége lehet az adóegyezményeknek, ugyanis megfelelő adótervezéssel a cég ebből is profitálhat.
– Nem bizalmatlanok a cégvezetők a külföldi cégalapítással szemben?
– A legtöbb üzletember nyitott a külföldi lehetőségekre, és már az első beszélgetés során pontosan látják, hogy a cégük komoly versenyelőnyt érhet el a megfelelő célország kiválasztásával. A legális adótervezés nagy jelentőséggel bír, ugyanis a gazdasági válságot követően sokat számít mekkora tartalékot tud képezni egy vállalkozás.
Facebooktwittergoogle_plusmail