Brüsszel óvná a jó „besúgókat”

Új jogszabályt javasol az Európai Bizottság a visszaélést – például csalást, adóelkerülést, adatszivárgást vagy egyéb törvénytelenséget – bejelentő személyek védelmének megerősítésére az EU-n belül.

Az új javaslat azután született meg, hogy korrupció ellen küzdő szervezetek kritizálták az EU vezetését, amiért nem nyújtanak kellő védelmet a tudomásukra jutott törvénytelenségekről hazájukban jelentő állampolgároknak. Egy 2016-os felmérés szerint a visszaéléseket bejelentő munkavállalók 36 százalékát éri megtorlás vagy negatív diszkrimináció.

Számos közelmúltbeli botrány sohasem került volna napvilágra, ha a bejelentőknek nem lett volna bátorságuk ahhoz, hogy felemeljék a szavukat. A Luxleaks-kiszivárogtatások, a Panama-iratok vagy a Cambridge Analytica botrány is azt bizonyítják, hogy a visszaélést bejelentő személyek fontos szerepet játszhatnak a közérdeket sértő, törvénytelen tevékenységek leleplezésében és ezen keresztül a polgárok és társadalmak jólétének biztosításában.

A helyes cselekedetért nem járhat büntetés. A javaslatok az oknyomozó újságírók forrásaiként fellépő személyeket is óvnák, elősegítve a véleménynyilvánítás- és a sajtószabadság védelmét Európában – nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. Kiemelte még, hogy a javaslat azokat a felelős bejelentéseket hivatott védeni, amelyek valóban a közérdek megóvására irányulnak, ezért biztosítékokat tartalmaz a rosszindulatú vagy visszaélésszerű bejelentések visszaszorítása és a jó hírnevet érő indokolatlan károk megelőzése érdekében is. A bejelentések által érintett személyeket teljes mértékben megilleti az ártatlanság vélelme, a hatékony jogorvoslathoz való jog, a tisztességes eljárás és a védelemhez való jog – tette hozzá az alelnök.

A Bizottság javaslata nyomán minden 50 munkavállalónál több személyt foglalkoztató vagy 10 millió eurót meghaladó éves árbevétellel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kéne olyan belső csatornákat, melyen keresztül bárki jelentheti a tudomására jutott visszaéléseket, valamint olyan mechanizmusokat is be kellene vezetni, melyek védelmet nyújtanak a számukra a kirúgásokkal, áthelyezésekkel, illetve feljelentésekkel szemben. Jelenleg az EU-n belül széttagolt és egyenlőtlen védelmet nyújtanak a visszaélést bejelentő személyeknek. Csak 10 tagállam biztosít teljes körű védelmet számukra, a többi országban ez csak részleges, csak egyes ágazatokra vagy munkavállalói kategóriákra terjed ki.

A javaslatra még rá kell bólintania az összes EU-tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek, mielőtt törvény lesz belőle. Az előterjesztést a Transparency International üdvözölte.

Facebooktwittergoogle_plusmail