Brüsszel nem szereti a letelepedési kötvényeket

Az EU szerint a lepetelepedési kötvények diszkriminatívak, és a korrupció melegágyai is. Éppen ezért a befektetésért cserébe uniós állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt biztosító tagországi vízumrendszerek elbírálása esetén nagyobb átláthatóságra és szigorúbb ellenőrzésre van szükség.

A témában folytatott EP-vitán a képviselők úgy vélekedtek, hogy a gazdasági alapú vízumrendszerek (ún. aranyvízumok) kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet. Több képviselő aggodalmát fejezte ki a programok nyomában felerősödő korrupció és bűnözés miatt, és úgy vélekedett, hogy a rendszer ellentétes az unió értékeivel.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra vonatkozó szabályzás országonként más, de a jövendő állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény-befektetést követel. Az EP már 2014 januárjában elítélte az egyes tagállamokban működő vízum-programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannak-e ezek a programok az uniós szabályzással.

A magyar államnak is volt vízum programja. A magyar kormány elvileg tavaly felfüggesztette az összesen négy éven át futó letelepedési kötvényprogramot. Közben a hírek szerint egy kínai cég új, magyar, ingatlanalapú letelepedési programot hirdet a közösségi médiában. A hirdetésben azt állítja, hogy állami garanciákkal rendelkezik a projekt működésére, ám a magyar kormány cáfolta a program létezését.

Facebooktwittergoogle_plusmail