Brüsszel javaslatokat fogalmazott meg az adóelkerülés és a pénzmosás ellen

Az Európai Unió Bizottsága újabb szabályok elfogadását szorgalmazza az adóelkerülőkkel, a pénzmosásban érintettekkel és a terrorizmust pénzelőkkel szemben. A legfontosabb javaslatokat szedtük csokorba.

Brüsszel az igazságos, átlátható és hatékony adózás érdekében valamint a pénzmosás és az adóelkerülés megakadályozására a tagállamok hatóságai számára teljes hozzáférést adna a pénzügyi nyilvántartásokhoz. A Bizottság reményei szerint így a nemzeti adóhatóságok könnyebben fel tudják majd kutatni azokat az embereket, akik rejtegetik a pénzügyeiket. A tagállamok ugyanis megtudhatják, hogy egy-egy cég vagy kezelt vagyon kinek a tulajdonában van, pontosan ki kereskedik online pénzeszközök segítségével és ki használ névtelenséget biztosító bankkártyákat.

Ezen felül a tagállamoknak saját nyilvántartásokat kell létrehozniuk a vállalkozások és kezelt vagyonok tényleges tulajdonosairól. Ráadásul ezt a vállalást a tagállamoknak 2016 végéig végre is kell hajtaniuk. A nyilvántartásba minden olyan tulajdonos bekerül, aki a potenciálisan adóelkerülésre vagy pénzmosására alkalmas cégekben legalább 10 százalékos részesedéssel bír. A “gyanú felett álló” normális vállalkozások tulajdonosai is szerepelnek majd a nyilvántartásban, de csak azok, akiknek legalább 25 százalékos a részesedésük.

A Bizottság javasolja a kockázatosnak minősített országok szigorú ellenőrzését is. Olyan országokról van szó, ahol az EU szerint nem megfelelőek a pénzmosás elleni szabályok. A kockázatosnak minősített államok listáját 2016. július 14-én fogadják majd el. Az ilyen országokat érintő pénzügyi műveleteket a bankoknak a jelenleginél jobban ellenőrizniük kell majd.

A Bizottság keményen fellépne azon eszközök ellen, amelyek segítségével névtelenül és nem azonosíthatóan lehet pénzügyi tranzakciókat végrehajtani. A virtuális fizetőeszközök (például a bitcoin) esetében az EU pénzmosási irányelvét kiterjesztenék a virtuális pénzváltókra is. Ezeknek a cégeknek tudniuk kell, ki az, aki virtuális pénzt valódi pénzre vált.

A névtelen, előre feltöltött bankkártyák esetében a Bizottság azt javasolja, hogy az ilyen eszközökkel csak minimális összegeket lehessen fizetni. Eddig 250 euró felett kötelező volt az azonosítás, ezt a határt a tervek szerint 150 euróra csökkentenék és szélesítenék az azonosításhoz szükséges adatok körét is.

Facebooktwittergoogle_plusmail