Bővül az adóparadicsomok listája

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) újabb adatokat adott hozzá egyre kiterjedtebb offshore adatbázisához. Az újonnan nyilvánosságra hozott adatok Barbadosról, a Bahama-szigetekről, Arubáról és Nevisről származnak.

Az ICIJ tovább bővítette offshore információs adatbázisát. Most Barbadossal, a Bahama-szigetekkel, Arubával és Nevis-szel bővült az eddig is vaskos, nagyvállalatokat és magánszemélyeket érintő információhalmaz. A négy új országgal már 55-re nőtt az offshore kiszivárogtatott adatbázison kereshető és elérhető területek száma. Eddig 160 000 társaságra és közel ugyanennyi részvényesre és nagyvállalati vezetőre vonatkozó információt és adatot tartalmazott az az adatbázis, amely a Panama és Paradise-iratok, valamint a bahamai szivárogtatási project során nyilvánosságra került adatokból épül fel. A mostani közzététellel már 680 000-re nőtt az elérhető és kereshető vállalatokra, alapítványokra, valamint magánszemélyekre vonatkozó adatbázis.

Barbados, a Bahama-szigetek, Aruba és Nevis korábban felkerült az OECD „együttműködést nem tanúsító” adóparadicsomokat tartalmazó listájára, de a szervezet törölte őket onnan, mert a négy ország ígéretet tett arra, hogy betartja az OECD átláthatóságra és információ-áramlásra vonatkozó elvárásait. Az OEDC döntés ellenére Barbados felkerült az EU friss feketelistájára, míg Aruba megúszta a „szürke” listával, annak köszönhetően, hogy az ország vállalta, hogy a jelenlegi adógyakorlatát 2018-ban felülvizsgálja és módosítja. Az EU tagállamok által összeállított friss offshore lista sem Bahamát, sem Nevist nem tartalmazza.

Facebooktwittergoogle_plusmail