Az IBC vajon mi?

International Business Company, röviden IBC. Nem sokan ismerik ezt a cégformát, holott segítségével jelentős mértékben csökkenteni lehet adóterheinket.

Az IBC tulajdonképpen az offshore cég társasági jogi fedőneve. Ahol műkődnek ilyen cégek ott jellemzően létezik ezekre a társaságokra egy külön törvény az ún. IBC Act. A cég jellemzően olyan helyen van bejegyezve, ahol a társasági adó alacsony vagy egyáltalán nincs. Az IBC-nek csak egy éves fix összegű adót vagy illetéket kell fizetni a cégbíróság részére. Következésképpen nem kell beszámolót és adóbevallást benyújtani a hatóságok részére. Az adómentességnek azonban az az ára, hogy a bejegyzés helyén a társaság semmiféle gazdasági tevékenységet nem folytathat. Az IBC-k bejegyzésének legnépszerűbb helyszínei: a Seychelles-szigetek, Belize vagy Nevis. A nagy globális kereskedelmi forgalmat bonyolító vállalkozások gyakorta alkalmazzák ezt a megoldást adóterhelésük és adminisztrációs feladataik csökkentésére.

Lássunk egy példát. Gyártunk valamit, mondjuk Kínában. A terméket aztán eladjuk nyomott áron egy IBC-nek, amelyik aztán az árut immár piaci áron Európában értékesíti. Mivel az IBC csak egy kínai vételi és egy európai bevételi számlával rendelkezik, könnyen bizonyítható, hogy helyben nem végzett tevékenységet, így a tranzakció nyeresége után nem kell adóznia az IBC-nek.

Az IBC-k megítélése világszerte elég sajátságos. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elég komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nagy világcégek által létrehozott offshore cégekből álló, adóelkerülésre létrehozott hálózatokat felszámolja, vagy legalább a működésüket megnehezítse. Eközben azonban a világ legfejlettebb gazdaságai közül néhányan egyáltalán nem gördítenek akadályt a náluk bejegyzett gyakran ugyancsak adóoptimalizálási célokat szolgáló IBC-k tevékenysége elé.

IBC-t alapítani egyszerű, azonban tisztában kell lenni, hogy a tulajdonosra milyen adózási szabályok (és következmények) vonatkoznak, ha ilyen céggel rendelkezik. Nem árt például konzultálni a rájuk vonatkozó szabályokról, illetve a székhelyül kiszemelt ország adózási rendjét ismerő szakértővel. Minden országnak megvannak ugyanis a saját előírásai. Első látásra például igen kedvező székhely lehet az Egyesült Arab Emírségek, hiszen nem adóztatja meg az ott bejegyzett IBC-ket.

Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy már az IBC sem biztosít teljesít névtelenséget a tulajdonosának, hiszen a bárki által birtokolható, bemutatóra szóló részvények használatát világszerte betiltották.

Facebooktwittergoogle_plusmail