Az Egyesült Királyság a pénzmosás elleni küzdelem élharcosa

Az Egyesült Királyság végzett a Financial Action Task Force (FATF) által összeállított, a pénzmosás felszámolása, valamint a terrorizmus támogatása elleni hatékony fellépés szerinti országlista élén. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzdő szervezet elismeri és üdvözli az ország kormányának intézkedéseit.

A FATF a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó független, kormányközi szervezet. Feladata a pénzügyi rendszernek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázataitól való megóvása, valamint a stratégiai hiányossággal küzdő országok azonosítása és monitorozása.

A FATF értékelése szerint az Egyesült Királyság rendkívül hatékonyan, minden rendelkezésére álló eszközt bevetve küzd a terrorizmus finanszírozása ellen. Ilyen intézkedés többek között a szigorú büntetőjogi eljárás, a gyanús pénzek lefoglalása, illetve egyéb pénzügyi szankciók alkalmazása. A pénzmosás elleni küzdelem terén is jeleskedett a szigetország, ugyanis 7900 nyomozást rendeltek el, 2000 eljárást indítottak és 1400 ítélet született 2018-ban. Vizsgálta alá vontak több olyan esetet is, ahol a vagyonosodás háttere nem támaszható alá ésszerű indokokkal, vagyis gyanítható, hogy a jelenős összegek illegális úton kerültek az érintettekhez.

A szervezet hozzátette, hogy a szigetország a vállalati átláthatóság tekintetében is élen jár. Az országban a kockázatelemzés eredményeit felhasználva hatékonyan erősítik a vállalati jelentések és nyilvántartások rendszerét. A FATF szerint üdvözlendő, hogy a pénzintézeteken túl az egyéb üzleti tevékenységet űzőknek, például az ügyvédeknek, ingatlanügynököknek, könyvelőknek is meg kell felelniük a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni jogszabályi követelményeknek.

Nemrégiben adtunk hírt arról is, hogy az ország szigorította az aranyvízumokra vonatkozó szabályozását is, miután sokan pénzmosásra használták a lehetőséget. Jövő év elejétől a hatóságok szigorúan ellenőrzik majd a befektetők üzleti szándékait, és további két éven keresztül rendszeresen vizsgálják a pénzügyi folyamatokat.

Facebooktwittergoogle_plusmail