Az Amazon esete Luxemburggal

Még 2005-ben történt. Az Amazon megérkezett Európába és gyorsan meghódította a piacot. Az adófizetéshez viszont már annyira nem fűlött a foga. Ekkor léptek a képbe a szuper-adószakértők. Munkájuknak köszönhetően az Amazon és a miniállam is jól járt.

Próbáljuk elképzelni, nagyjából hogyan is zajlik egy megbeszélés egy vérprofi adószakértő és egy adózását optimalizálni igyekvő óriáscég között!

Amazon vezető: „Azt állítja, hogy több milliárd dollárral csökkenthetjük az adónkat az olyan magas adózású országokban, mint az USA, az Egyesült Királyság, Németország, vagy Franciaország? Hogyan?”

Tanácsadó: „Igen, uram, ez lehetséges. Mindössze kicsit játszani kell a szellemi tulajdonjogokkal, meg aláírni pár megállapodást, szóval ez kábé semmibe nem kerül, kivéve persze az én munkadíjamat.

Amazon vezető: „De hova visszük a bevételt? És miért lesz kevesebb az adó?”

Tanácsadó: „Nos, már ki is dolgoztunk egy nagyszerű kis megállapodást Luxemburggal, és megígérték, hogy csak egészen minimális adót kell fizetünk.”

Amazon vezető: „Luxemburg? Az meg hol van?”

Tanácsadó: „Európában, Uram. Alakítunk egy luxemburgi leányvállalatot pár száz munkahellyel, egy tollvonással rájuk ruházzuk az Amazon szellemi tulajdonjogait, és elnevezzük „Európai Központnak”. Tehát, ha egy vásárló Németországban vagy Franciaországban vásárol az amazon.com-ról, akkor tulajdonképpen az Amazon Luxemburgtól vásárol. És a bevétel így a luxemburgi vállalaté. Vagyis, attól függetlenül, hogy melyik országban történt a vásárlás, Luxemburgban adózunk utána.”

Amazon vezető: „Ez tényleg lehetséges?”

Tanácsadó: “Igen, Uram. És a dolog legjobb része az, hogy ezzel az Amerikában fizetendő adót is csökkenthetjük.”

Amazon vezető: „Egy pillanat, mit is mondott, hol van ez a Luxemburg?”

Legális és a maga nemében zseniális történetről van szó. Az Amazonnak 15 ezer alkalmazottja van az Egyesült Királyságban és még sokszor ennyi Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban. Ugyanakkor a világ ötödik legértékesebb vállalatának európai központjában az apró, mindössze félmilliós lakosságú Luxemburgban, mindössze néhány száz embert foglalkoztat. Az Amazon mégis itt fizet adót, nem pedig Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban.

A modellen az amerikai adóhatóság (IRS) sem talált fogást. Az IRS azzal érvelt az adóügyi bíróság előtt, hogy a vállalat több mint 3,3 milliárd dollárnyi bevételt helyezett át Amerikából Luxemburgba. A módszert már ismerjük: az Amazon átruházta a szellemi tulajdonjogokat a luxemburgi leányvállalatára, amely független az amerikai anyavállalattól. Az átruházási árat meglepően alacsonyan határozták meg. Az IRS érvelése szerint ugyanakkor az átruházott szellemi tulajdonjogok valódi értéke meghaladta a 3 milliárd dollárt, ami után Amerikában kellett volna adót fizetni. A bíróság végül elfogadta az Amazon érvelését, miszerint a tulajdonjogok „valós” értéke néhány százmillió dollár volt csupán.

A helyzet azonban hamarosan változhat. Egyrészt, Trump adóreformot hirdetett, melynek egyik eleme a társasági adó 35-ről 15 százalékra csökkentése, másrészt az EU is bekeményíteni készül egyúj adóval, amit kimondottan az amerikai technológiai óriásokra vetne ki.

Facebooktwittergoogle_plusmail