Álommunka vagy pénzmosás?

Figyelemfelhívó kampányba kezdett az Europol, melynek célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy a könnyű pénzszerzéssel kecsegtető állásajánlatok mögött gyakorta pénzmosási tevékenység áll. A kezdeményezéshez a magyar rendőrség is csatlakozott.

Az interneten terjedő vonzó munkalehetőséget kínáló álláshirdetések mögött akár bűnözők is állhatnak – figyelmeztet az Europol. Ezek a bűnözők, kábítószer-kereskedelemből, csalásból vagy más bűncselekményekből származó pénzeket szeretnének tisztára mosni. Ennek érdekében álláshirdetéseket adnak fel, amelyben könnyű pénzkereseti lehetőséget kínálnak a gyanútlan jelentkezőknek. A „munka” mindössze annyiból áll, hogy a megbízó nagyobb összeget utal a „munkavállaló” folyószámlájára, amelyet annak jutalék fejében tovább kell utalnia egy másik, általában külföldi számlára. Az is előfordul, hogy a küldött összeget készpénzben kell felvenni és személyesen átadni egy közvetítőnek.

A rendőrség szerint nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez az egyszerű pénzügyi tranzakció tulajdonképpen közreműködést jelent a nemzetközi bűnbandák pénzmosási tevékenységében. Az álláskereső így tulajdonképpen a bűnözők strómanjává, bűntársává válik. Ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket, figyelni kell a gyanús jelekre. A bűnözők egy létező, ismert cég nevéhez kísértetiesen hasonló e-mail címről vagy honlapról küldenek állásajánlatot e-mailben, valamelyik közösségi oldalon vagy csevegő alkalmazáson keresztül. A célpontjaik álláskeresők, munkanélküliek, diákok vagy anyagi gondokkal küszködő emberek.

A magyar rendőrség azt kéri, ha valaki gyanús üzenetet kap, ne válaszoljon, ne nyissa meg az abban található linket. Előbb minden esetben nézzen utána az állást kínáló vállalkozásnak. A bankszámlaszámunkat pedig soha ne adjuk meg ismeretleneknek. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy pénzmosási ügybe keveredett, ne utalja tovább a pénzt, hanem hívja a rendőrséget és értesítse számlavezető bankját is.

Facebooktwittergoogle_plusmail