ADÓTERVEZÉS AZ INTERNETEN

Webáruház? Startup cég? Az internet nincs helyhez kötve, így induló vagy már működő cégünkhöz is kedvünkre válogathatunk az adómentes helyszínek között.
Manapság boldog-boldogtalan internetes áruházat indítana. Márpedig a világháló a „mindenhol”, a „sehol” illetve a „bárhol” határmezsgyéjén mozog. Attól függ, honnan nézem. És miért ne nézhetném olyan irányból, hogy nekem, mint cégvezetőnek vagy cégtulajdonosnak az adózási szempontból a legjobb legyen?
Irány a világpiac!
Technikai szempontból ugyanis gyakorlatilag nincs jelentősége, hogy a világ bármely pontjáról elérhető webáruházat tulajdonló társaság hol van bejegyezve. Az internetes keresések optimalizálásának korában már igazán az sem számít, a böngészőbe beütendő cím végződése éppen a Magyarországra utaló „.hu”, az amerikai „.com” vagy éppen egy egzotikus ország egzotikus végződése. Főleg, hogy egyre több hazánkfia szeretne a hazain kívül a világpiacon boldogulni – a mindössze 42 éves Gattyán Zoltánhoz hasonlóan, aki ma már talán a leggazdagabb magyar LiveJasmin.com erotikus tartalmú webes vállalkozásának köszönhetően. Legyen szó saját tervezésű jóga-ruháról, amiből a fiatal kreátor Dél-Amerikában adna el a legtöbbet, vagy a távol-keleten gyártott különféle, a nyugat-európai piacra szánt „kütyükről” – a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. És persze néha a szállítási költség.
Milliók adómentesen
Az internetes biznisz fontos jellemzője, hogy nem kell hozzá személyes jelenlét, így kedvünkre válogathatunk a webes vállalkozást működtető cég helyszínét illetően. És persze logikus, hogy ilyenkor olyan helyszínt válasszunk, ahol a lehető legtöbb marad meg a nyereségből. Egy webáruház működtetéséhez elég egy, azt kiszolgáló szerver. Azonban jó tudni, hogy – bár minden esetben az adott ország joga dönt arról, mi is számít adózási szempontból telephelynek – a nemzetközi tapasztalat szerint még annak fizikai jelenléte sem keletkeztet automatikusan ott adófizetési kötelezettséget, mert például egy szerver csak közvetett módon járul hozzá a fő vállalkozási tevékenységhez.
Napfény, pálmafák 2000 euróért
De akkor hol is jegyezzük be internetes cégünk székhelyét? Erre ma már jópár kedvező alternatívát találhatnak a magyar vállalkozások is. A legnépszerűbb helyszínek az úgynevezett területi adózású államok, mint például a távol-keleti Hongkong. Az 1997-ben Kínához visszacsatolt, különleges státuszú városállamban működő, nem helybeliekkel üzletelő kereskedőcégek ugyanis egyáltalán nem fizetnek nyereségadót, így a helyi bejegyzésű vállalatokban lecsapódó árrés gyakorlatilag teljes egészében megmarad (Hongkong egyébként szinte megkerülhetetlen, ha valaki a Távol-Keleten üzletel, a kínai cégek jelentős részénél szinte elvárás egy közbeiktatott hongkongi társaság). De hasonlóan népszerűek, az árbevételtől független adóterhelésű helyszínek például a Karib-térségben elhelyezkedő Anguilla, vagy a szomszédos Brit-Virgin szigetek, illetve az Indiai Óceánon fekvő, népszerű turista paradicsomnak számító Seychelles-szigetek is, ahol már 1 amerikai dolláros befizetett tőkével lehet céget alapítani. A szintén közép-amerikai Bahamák, Belize vagy az óceániai Marshall-szigetek esetében még ilyen minimális tőke előírás sincs – a cégalapítás és az éves fenntartás 2000 euró körüli díja pedig már közepes bevételnél is megtérül. Hogy az áldásos banktitokról ne is beszéljünk ezek a cégek ugyanis a világ bármely országában nyithatnak számlát.
Kiszállás, adó nélkül
Nem csoda, ha a manapság óriási ütemben bővülő „ötlet-cégek”, „startupok” egyre nagyobb hányada választja ezeket az egzotikus államokat székhelyként. Persze az adóelőnyök szélesebb körét figyelembe véve más országok is szóba jöhetnek. Szingapúr vagy Luxemburg például magasabb presztizsűnek számít a nemzetközi üzleti életben (az ottani 10 százalékos társasági adókulcs ugyanakkora, mint amennyit 500 millió forintos adóalapig Magyarországon kell fizetni), de ha például üzletrész-eladásban is gondolkozunk, hasznos információ, hogy az ebből származó ez után keletkezett nyereség ezen országokban teljesen adómentes (még akkor is, ha az eladott cégben ingatlan vagyon van). A speciális előnyök mind jobb kihasználására érdemes böngészni az egyes országok közti, a kettős adózás elkerülésére létrehívott kétoldalú megállapodásokat.
Fenti cikk a Haszon magazin 2013. májusi címében jelent meg a Crystal Worldwide közreműködésével.

Facebooktwittergoogle_plusmail