ADÓPARADICSOM KÍNA KAPUJÁBAN

Az elmúlt években a kínai befektetések kétharmada hongkongi cégeken keresztül valósult meg, míg a világpiacon a kínai befektetések fele ugyancsak Hongkongon át áramlott külföldre.
A Kínai Népköztársaságon belül Hongkong egy ún. speciális közigazgatási övezetnek minősül, amely kül- és honvédelmi ügyekben önállótlan, azonban 2047-ig a gazdaságpolitika tekintetében teljes mértékben szabadságot élvez. Ily módon Hongkong nemcsak kereskedelmi és pénzügyi értelemben, hanem az offshore cégalapítás tekintetében is az egyik legfontosabb nemzetközi helyszínné vált.
A legnépszerűbb korlátolt felelősségű társasági forma az ún. Private Company. A Private Company esetében nem kötelező a helyi igazgató, továbbá lehet magánszemély vagy akár egy másik cég is. A társaság részvényesei tekintetében ugyanezek a szabályok érvényesülnek. Kötelező viszont egy hongkongi székhely, valamint egy helyi illetőségű cégtitkár. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimum előírás, tehát lehetséges a cégalapítás akár már 1 HK$ alaptőkével is.
Hongkong első ránézésre nem tűnik offshore helyszínnek, ugyanis a társasági adó mértéke 16,5%, valamint számos országgal kötött adóegyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről. Ennek ellenére a helyi adórendszernek van egy sajátos eleme ,még pedig az, hogy területi alapon működik, vagyis nem kell a társasági adóval számolnia a vállalkozásoknak, ha a tevékenységük Hongkongon kívül történik. Ebbe a tevékenységbe beletartozik az üzletfelek közötti tárgyalás, valamint a szerződés megkötése is. Az adómentesség a gyakorlatban úgy valósítható meg legegyszerűbben, ha a cégnek nincs helyi igazgatója, ugyanis az ügylet így nem lesz hongkongi teljesítésű. Mindezek alapján látható, hogy amennyiben nem hongkongi teljesítésűek a cég ügyletei, akkor a területi alapú adórendszer igazi offshore környezetet tud teremteni és teljes mértékben adómentessé válik a vállalkozási nyereség.
A bevezetőben szerepelt, hogy a kínai befektetések jelentős hányada hongkongi vállalkozásokon keresztül történik, tehát a befektetők jelentős része minden bizonnyal tudatosan cselekszik, amikor hongkongi céget választ tevékenységéhez. Fontos kiemelni, hogy a hongkongi cégeket nemcsak a kínai befektetések adóhatékony kezelésére használják, hanem más helyszínek esetében is gyakori az alkalmazásuk, ráadásul a befektetéseken kívül elterjedt a hongkongi cégek használata a nemzetközi kereskedelemben, különösen a kínai termékek európai importja során.
Facebooktwittergoogle_plusmail