Adatgyűjtés nyakra-főre? Ez alkotmányellenes!

A pénzmosás, adócsalás és adóelkerülés ellen automatikus adatcserével küzdenének a világ vezető gazdasági hatalmai. Csakhogy az általuk kitalált rendszer adatvédelmi és adatbiztonsági aggályokat vet fel és emiatt több országban alkotmányellenes lehet.

A magánélet szentségét sérti, ezért alkotmányellenes az a 2013 óta működő rendszer, amely 60 millió francia állampolgár adatait gyűjtötte össze az adócsalások visszaszorítása miatt – döntött a francia alkotmánybíróság. Az adatvédelmi hivatal pedig arra kérte a kormányt, hogy függessze fel a rendszer működtetését és találjon olyan módszert céljai elérésére, amely tiszteletben tartja a francia állampolgárok szabadságát és jogait.

A döntés azért is érdekes, mert az Európai Emberi Jogi Egyezmény fontos sarokköve a magánélethez való jog, ám az Európai Unió a franciához hasonló automatikusan működő adatszolgáltató rendszer beindításán szorgoskodik. Ebben név, cím, adóazonosító szám, számlaegyenleg be- és kifizetési adatokat gyűjtenének össze és szolgáltatnának ki minden olyan állam adóhatóságának, amelyik hajlandó alkalmazni ezt a szabványt. (Eddig a világ 103 országa jelezte, hogy ilyen módon szeretne fellépni az adócsalás ellen.)

Arról a kérdésről, hogy ki és milyen adatokhoz férhet hozzá és azokkal mit kezdhet, mostanság élénk vita zajlik a világban. Itt van például az FBI és az Apple számítástechnikai óriáscég párbaja arról, vajon a hatóságok terrorizmusra hivatkozva utasíthatják-e a vállalkozásokat arra, hogy kiadják ügyfeleik magánadatait? De jó példa lehet az USA és az EU vitája arról, hogy az amerikai multinacionális vállalkozásoknak joguk van-e európai felhasználóik adatait külföldre vinni? Az adatbiztonság ugyanis világszerte kulcskérdéssé vált mióta több vállalkozás is visszaélt a birtokában lévő érzékeny adatokkal.

Érdekes, hogy az adócsalás ellen kitalált közös jelentési szabványt már az európai adatvédelmi biztos és egyéb adatvédelemmel foglalkozó testületek is kritizálták. Szerintük a rendszer rendkívül aránytalanul működik, hiszen olyan magánszemélyek adatait is gyűjti és megosztja más országok adóhatóságával, akinél fel sem merült az adócsalás gyanúja. A francia alkotmánybíróság döntése tehát fontos lépés lehet abban, hogy senki ne gyűjthessen és szolgáltathasson ki válogatás nélkül és automatikusan adatokat és információkat még az adócsalás elleni küzdelemre hivatkozva sem.

Facebooktwittergoogle_plusmail