A LEGÚJABB MAGYAR ADÓEGYEZMÉNYEK

2013. január 1-jétől Magyarország három új kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt léptetett hatályba, Dániával, Katarral és Georgiával, más néven Grúziával. Ily módon Magyarországnak már 74 állammal van hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről. Nemzetközi adótervezési megfontolásból az egyezményeket elsősorban az osztalék, kamat és jogdíj kifizetés tekintetében vettük górcső alá.

dán-magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény szerint az osztalékot fizető cég illetősége szerinti állama a kifizetett osztalékot nem adóztathatja. Ennek az a feltétele, hogy az osztalékra jogosult az osztalékfizetőben legalább egy évig legalább 10%-os részesedéssel rendelkezik. Minden egyéb esetben a forrásországban 15% osztalékadót lehet kivetni ezekre a kifizetésekre. A kamatra és a jogdíjra a kifizető cég országa állapíthat meg forrásadót.

grúz-magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény szerint az osztalékot fizető cég országa a kifizetett osztalékot nem adóztathatja, abban az esetben ha az osztalékra jogosult az osztalékfizetőben legalább 12 hónapig legalább 25%-os részesedéssel rendelkezik. Minden egyéb esetben a forrás országban 5% osztalékadót lehet kivetni. A kamatra és a jogdíjra a kifizető cég országa nem állapíthat meg forrásadót.

katari-magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény szerint az osztalékot fizető cég országa a kifizetett osztalékot nem adóztathatja. Ez a kedvező szabály csak abban az esetben alkalmazható, ha az osztalékra jogosult egy társaság. Minden más esetben a forrás országban 5% osztalékadót lehet kivetni. A kamatra a kifizető cég országa állapíthat meg adót, míg a jogdíjat 5%-kal adóztathatja.

Facebooktwittergoogle_plusmail