Reszkessetek tech óriások! Jön a digitális adó!

A 28 európai uniós tagállam pénzügyminiszterei megállapodtak abban, hogy az év végéig megegyeznek a digitális adóról. A következő hónapokban intenzív munka kezdődik azért, hogy ezt a célkitűzést teljesíteni lehessen és végre elkészüljön a javaslatcsomag. A Google, a Facebook, az Amazon és a hozzájuk hasonló tech óriások megadóztatása egyáltalán nem új keletű kérdés az EU-ban, de úgy tűnik, hogy év végén pont kerülhet az ügy végére.

Az EU szerint ezek a tech vállalatok nem fizetnek adót a nyereségeik után, és ez az állapot már nem tartható tovább. Még márciusban született az a javaslat, mi szerint az adóbevételeket a felhasználók tartózkodási helye szerinti tagállam szedné be és csak azokra a társaságokra lehet majd kivetni, amelyeknek a világszintű éves összbevétele legalább 750 millió euró, uniós bevételük pedig legalább 50 millió euró. Az európai pénzügyminiszterek azt is eldöntötték, hogy az internetes óriáscégekre egy az eddigiektől eltérő, 3 százalékos adót vetnek ki. Az EU illetékesei úgy számoltak, hogy évente körülbelül 5 milliárd euró bevétel keletkezhetne, ha az adót 3 százalékos mértékkel alkalmaznák.

A tervezet, mi szerint a vállalatoknak ott kell adózniuk, ahol a profitot bezsebelik, egyik legnagyobb ellenzője a kedvező vállalati adózásáról híres Írország, amely számos nagy technológiai cég európai központjának ad otthont, de a befektetőket szintén adókedvezményekkel csábító kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország sem lelkesedik az ötlet iránt.

Ráadásul egy nemrégiben kiszivárgott dokumentum szerint az a nyilvánosan gyakran hangoztatott kijelentés, miszerint az olyan konszernek, mint a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon nem fizetnek adót a nyereségeik után, már nem feltétlenül igaz. Sokak szerint a nyereségeket továbbra is ott kellene megadóztatni, ahol e társaságok székhelye van. Minden más megoldás komoly hátrányokat jelentene például az exportból élő Németország számára, az országnak éppen ezért a nemzetközi szinten is meg kellene akadályoznia egy ilyen jellegű adóztatást.

Az internetes óriáscégek tisztességes megadóztatása téma a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a G7-es és a G20-as államok szintjén is. A cél az egységes álláspont kialakítása. A vitában ráadásul további intézkedéseket hoznának az adóelkerülés, illetve az adóparadicsomok ellen. Mint ismeretes, az OECD adóalap-csökkentés és profitátcsoportosítás programja (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS) hivatott csökkenteni az adóelkerülést. A BEPS egy közös rendszert vezetett be az egyes országokban keletkezett vállalati nyereségek és befizetett adók lejelentésére, illetve az országok közötti információcsere elősegítésére.

Facebooktwittergoogle_plusmail